Σελίδες

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Ημέρα 14η: Μία γεμάτη μέρα στο Λβιβ

Σήμερα όλη η μέρα είναι αφιερωμένη στο Λβιβ. Η πόλη μας έχει συναρπάσει από χθες, έτσι περιμένουμε με ανυπομονησία να βγούμε προς τα έξω. Πριν βγούμε προς τα έξω κάνουμε τα οικονομικά μας και βλέπουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε μερικά ακόμα ευρώ συνάλλαγμα. Η ισοτιμία δυστυχώς έχει πέσει στο 31.1 - 31.3, από το 31.7 που αλλάξαμε την πρώτη μέρα στην Οδησσό. Παράλληλα πρέπει να βρούμε και μία τράπεζα για να πληρώσουμε την προκαταβολή του σπιτιού των Καρπαθίων. Αυτό το θέμα με τις προκαταβολές είναι πραγματικά πολύ ενοχλητικό και αφορά μόνο στην περιοχή αυτή. Βγαίνουμε προς τα έξω. Βρίσκουμε μία τράπεζα και ξεκινάμε από την προκαταβολή. Όλα καλά. Συνεχίζουμε και με τραμ οδηγούμαστε από λάθος, σε μία περιοχή που μας αρέσει τελικά πολύ. Είναι η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο. Είναι ήσυχη, με πολλά μαγαζάκια, για να εξυπηρετούν τους φοιτητές. Κάνουμε μία μεγάλη βόλτα και βρίσκουμε και αλλάζουμε συνάλλαγμα με την καλύτερη δυνατή ισοτιμία. Γυρίζουμε προς το κέντρο.

Περπατάμε μέχρι το καφέ με τις γάτες. Η ιδέα ενός καφέ με γάτες υπάρχει σε πολλές χώρες στον κόσμο και για μας είναι μία λύση, αφού όταν ταξιδεύουμε μας λείπουν πολύ οι δικές μας. Για κανένα μισάωρο πίνουμε τον καφέ μας και παίζουμε με τις γάτες που έχουν πραγματικά πολύ γούστο. Το τραπέζι μας έχει διαλέξει ο πιο άσχημος γάτος, που πίνει και το νερό του Κωστή, μόλις βρίσκει την ευκαιρία. Περνάμε πολύ ωραία! Συνεχίζουμε χαλαρά τη βόλτα μας. Βρίσκουμε την Αρμένικη εκκλησία, την εκκλησία των Δομινικανών και την αγορά των βιβλίων και παλιών αντικειμένων. Οι νέοι στα μπαρ έχουν ξεκινήσει να πίνουν. 





Καταλήγουμε στο δημοφιλές και ηδονικό Lviv Handmade Chocolate. Εδώ φτιάχνουν εξαιρετικές χειροποίητες σοκολάτες και σοκολατάκια, ενώ στο καφέ τους προσφέρουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις. Ανεβαίνουμε μέχρι τον τελευταίο όροφο και παραγγέλνουμε λειωμένη σοκολάτα γάλακτος και μπράουνι. Κολασμένα και τα δύο! 



Συνεχίζουμε για την Arkhivna Street, το δρόμο με τα 7 ονόματα. Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του ετήσιου Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου KinoLev, η πόλη μετονομάζει αυτόν τον δρόμο και προσθέτει μια νέα ταμπέλα στον τοίχο κάθε φορά. Η αρχική ονομασία του δρόμου είναι Arkhivna αλλά κάθε χρόνο τιμά προσωπικότητες του κινηματογράφου όπως ο Charlie Chaplin και ο Federico Fellini.


Η ώρα έχει περάσει και είναι ώρα για μία μπύρα στο Kryivka, το οποίο λέγεται ότι είναι το εστιατόριο-μπαρ με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη. Αναφέρεται ότι το επισκέπτονται πάνω από 1.000.000 το χρόνο! Πρόκειται για το τελευταίο κρησφύγετο του Ουκρανικού Απελευθερωτικού Στρατού. Το σύνθημα του είναι «ο αγώνας συνεχίζεται». Το εστιατόριο βρίσκεται στο υπόγειο ενός κτιρίου. Οι τοίχοι του είναι πέτρινοι, με ξύλινα τραπέζια και σκαμνάκια. Φτάνουμε και χτυπάμε τη μεγάλη ξύλινη πόρτα. Η βαριά πόρτα ανοίγει και ένας οπλισμένος στρατιώτης μας λέει: «Slava Ukrayini» που σημαίνει Δόξα στην Ουκρανία! Εμείς τώρα πρέπει να πούμε το σύνθημα για να μπορέσουμε να μπούμε. Διαβασμένοι όπως είμαστε απαντάμε: «Heroyam Slava!», που σημαίνει Δόξα στους Ήρωες! Μπαίνουμε μέσα κλείνοντας την πόρτα πίσω μας. Για να μπορέσουμε να κατεβούμε κάτω στα υπόγεια, πρέπει να πιούμε ένα σφηνάκι από ένα δυνατό ποτό. Το κάνουμε και ο στρατιώτης ανοίγει την κρυφή πόρτα που είναι πίσω από μία βιβλιοθήκη και κατεβαίνουμε κάτω. Ο χώρος είναι τεράστιος, με δωμάτια, το ένα δίπλα στο άλλο. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική! Παραγγέλνουμε μπύρα με μεζέ.

Γυρίζουμε στο σπίτι μας για φαγητό και ξεκούραση. Το χρειαζόμαστε άλλωστε μετά από τόσο περπάτημα. Το απόγευμα είναι αρκετά χαλαρό. Έχουμε εξαντλήσει όλα όσα θέλουμε να δούμε στην πόλη, ενώ η Λίνα με το Βασίλη έχουν μπει σε όλα τα μαγαζάκια του κέντρου, ένα προς ένα. Έτσι χαλαρώνουμε. Πίνουμε τον καφέ μας στο Lviv Coffee Manufacture, όπου γνωρίζουμε και ένα ζευγάρι με το παιδάκι τους από την Καλαμάτα, που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες να μετακομίσουν μόνιμα στο Κίεβο. Είναι πολύ χαρούμενοι για την επιλογή τους αυτή. Το αγόρι είναι προγραμματιστής ιστοσελίδων, έτσι του είναι αρκετά εύκολο να συνεχίσει από το Κίεβο τη δουλειά του. Η πλατεία έχει υπερβολικό κόσμο. Παντού γίνεται χαμός. Είναι Παρασκευή. Περπατάμε αρκετά, χαζεύουμε και φωτογραφίζουμε.










Φυσικά το βράδυ κλείνει στο Pravda Beer Theatre, όπου για ακόμα μια βραδιά υπάρχει πολύ κέφι και ζωντανή μουσική. Καθόμαστε μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα. Γυρίζουμε προς το σπίτι με μία μικρή στάση για έναν περιποιημένο τούρκικο γύρο κοτόπουλου. Αύριο αφήνουμε αυτήν την λαμπερή πόλη και ξεκινάμε την πορεία μας προς τα Ουκρανικά Καρπάθια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου