Σελίδες

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Ημέρα 9η: Το Κίεβο και μπάνιο στο Δνείπερο

Σήμερα θα πάρουμε το αυτοκίνητο για να δούμε τις περιοχές του Κιέβου που είναι καλύτερα  και πιο γρήγορα να έχεις το δικό σου μέσο, παρόλο που η πόλη έχει τρεις γραμμές μετρό. Ξεκινάμε γύρω στις 9:00 για το υπαίθριο Μουσείο Λαϊκής Αρχιτεκτονικής και Παράδοσης της Ουκρανίας, το οποίο είναι το πιο μακρινό. Στο χώρο του Μουσείου μπορεί να δει κανείς την λαογραφική παράδοση της Ουκρανίας, με 200 κτίρια αρχιτεκτονικού στυλ διαφορετικών περιόδων. Καθώς οδηγούμε βλέπουμε την πόλη μέσα από το αυτοκίνητο και συμφωνούμε όλοι μας ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε εδώ. Είναι προσεγμένη, καθαρή και ζωντανή πόλη. Φτάνουμε στο μουσείο και παρκάρουμε. Πληρώνουμε γύρω στα 6€ και μπαίνουμε. Αρχίζουμε να εξερευνούμε τα παλιά παραδοσιακά σπίτια. Βλέπουμε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής, από την κοιλάδα του Δνείπερου, μέχρι τα Καρπάθια όρη. Βρίσκουμε πολλά μαγαζάκια που έχουν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουν λαχταριστό φαγητό για τους επισκέπτες του μουσείου. Βλέπουμε τους ανεμόμυλους μέσα σε ένα λιβάδι με ήλιους και γυρίζουμε προς τα πίσω για να κλείσουμε τη βόλτα μας. Ο ήχος από γλυκιές ψαλμωδίες μας κάνει να προσεγγίσουμε την ξύλινη εκκλησία, που βρίσκεται λίγο έξω από το δρόμο μας. Μπαίνουμε και βλέπουμε ότι γίνεται η Κυριακάτικη λειτουργία. Καθόμαστε και την παρακολουθούμε. Είναι μαγευτικά! 





Επιστρέφουμε στο αυτοκίνητο μας και οδηγούμε για την πόλη. Αποφασίζουμε να φάμε κάτι, αφού σήμερα σκοπεύουμε να κάνουμε μπάνιο στον ποταμό Δνείπερο, στην περιοχή του Υδροπάρκου, εκεί όπου ο Δήμος έχει δημιουργήσει οργανωμένες παραλίες δίπλα στο ποτάμι. Φτάνουμε σε ένα καλά κρυμμένο κινέζικο εστιατόριο, της γειτονιάς, με πολύ καλές κριτικές, που είχαμε αποθηκεύσει στους χάρτες μας. Η ατμόσφαιρα του μας μεταφέρει σε ένα άλλο ταξίδι. Μέχρι και η τηλεόραση παίζει ένα κινέζικο έργο. Γελάμε πάρα πολύ με τη μετάφραση που βγάζει το Google Translate στο μενού. Ό,τι παραγγέλνουμε είναι νοστιμότατο.  

Συνεχίζουμε τη βόλτα μας μέχρι το Άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας, ένα τεράστιο άγαλμα 102 μέτρων, κοντά στο κέντρο, δίπλα στον ποταμό Δνείπερο. Το πλάτος του αγάλματος φτάνει τα 32 μέτρα, ενώ το βάρος του ξεπερνάει τους 650 τόνους. Βλέπουμε το άγαλμα από μακριά! Φτάνουμε μέχρι τη βάση του με το αυτοκίνητο. Πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακό! Δίπλα μας βλέπουμε τη Μονή των Σπηλαίων του Κιέβου που θα επισκεφτούμε αμέσως μετά. Φωτογραφίζουμε και θαυμάζουμε τη θέα από εδώ. Συνεχίζουμε και φτάνουμε στη Μονή των Σπηλαίων του Κιέβου (γνωστή ως Περτσέσκαγια Λαύρα) ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ουκρανίας. Η ίδρυση της έγινε το 1077 από τον Άγιο Αντώνιο ο οποίος ξεκίνησε ως μοναχός, στην Μονή Εσφιγμένου του Άθω. Θεωρείται το πιο ιερό μέρος της χώρας. 

Βγάζουμε εισιτήριο για να ανεβούμε και στον πύργο, για να απολαύσουμε καλύτερα τη θέα της πόλης. Στον μοναδικό κεντρικό ναό πετυχαίνουμε έναν γάμο που τελείται αυτήν την ώρα. Φωτογραφίζουμε, θαυμάζουμε και ανεβαίνουμε τελικά τα 300 και πάνω σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή του διπλανού πύργου. Πραγματικά αξίζει τον κόπο. Η θέα από ψηλά είναι φανταστική! 






Έχει ζέστη, που δεν συγκρίνεται βέβαια με της Λάρισας. Είναι ώρα να φύγουμε για μπάνιο, μέσα στο ποταμό Δνείπερο,  στο Hydropark. Το Hydropark είναι ένα πάρκο αναψυχής στον ποταμό Δνείπερο στο Κίεβο της Ουκρανίας. Δημιουργήθηκε για να παρέχει τη δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης να ασχοληθούν με θαλάσσιες δραστηριότητες όπως μπάνιο, ηλιοθεραπεία, βαρκάδα και πολλά άλλα. Υπάρχουν αρκετές παραλίες. Εδώ μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα σκάφος, να παίξει πινγκ πονγκ, τένις, paintball ή ποδόσφαιρο. Υπάρχουν εστιατόρια, καφέ, ενώ υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον υπαίθριο γυμναστήριο (από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης), όπου τα όργανα γυμναστικής προέρχονται από κομμάτια παλιών αυτοκινήτων! Η στάθμευση είναι ελεύθερη. Παρκάρουμε δίπλα στο στο υπαίθριο γυμναστήριο. Περπατάμε μέχρι την κοντινή παραλία Βενετία, όπου γίνεται χαμός από κόσμο! Απλώνουμε την πετσέτα μας κάτω και η Λίνα με το Βασίλη, πιο τολμηροί, μπαίνουν για μπάνιο. Το νερό δεν φαίνεται καθόλου καθαρό, όμως πότε θα μας δοθεί ξανά ευκαιρία για κάτι τέτοιο! Ο Κωστής φωτογραφίζει και μπαίνει μέχρι τη μέση. Για πάνω από 1 ώρα την περνάμε εδώ. Κάνουμε ηλιοθεραπεία, ξεκουραζόμαστε, παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας και φωτογραφίζουμε.



Γυρίζουμε προς το σπίτι με μία ενδιάμεση στάση στο εμπορικό, για να αγοράσουμε τα παπούτσια του Βασίλη που του άρεσαν. Ξεκουραζόμαστε και αργά το απόγευμα βγαίνουμε για μία μικρή βόλτα στο βραδινό Κίεβο. Παίρνουμε το μετρό. Φτάνουμε σε 4 στάσεις. Στο κέντρο γίνεται πανικός από κόσμο. Είμαστε στην πλατεία Ανεξαρτησίας και από παντού ακούγονται μουσικές. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι αυτοκίνητα. Κάνουμε μία μεγάλη βόλτα και παρατηρούμε τη ζωντάνια της πόλης τη νύχτα. Υπέροχα! Αργά το βράδυ γυρίζουμε σπίτι για ύπνο. Αύριο θα εξερευνήσουμε την πόλη με τα πόδια, στο φως της ημέρας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου