Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Υπερσιβηρικός: Οι βίζες της Κίνας και της Μογγολίας

Μετά την βίζα της Ρωσίας σειρά έχει η βίζα της Κίνας. Διαβάζουμε τις απαραίτητητες πληροφορίες στο site της πρεσβείας και ετοιμάζουμε όλα τα χαρτιά. Η αίτηση που κάνουμε για τον καθένα είναι 4 σελίδες! Εκτός των κλασσικών πληροφοριών, πρέπει να γράψουμε όλα τα συγγενικά πρόσωπα του καθενός, ποιόν να καλέσουν αν πάθουμε κάτι, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο των σχολείων των παιδιών και πάρα πολλά πράγματα ακόμη... Τηλεφωνούμε στην πρεσβεία για κάποια διευκρίνηση. Στην κουβέντα ο υπάλληλος μας ενημερώνει ότι πρέπει να έχουμε εκτυπωμένα τα εισιτήρια εισόδου και εξόδου από τη χώρα. Πιθανώς φοβούνται μην τυχόν κάποιος μπει στην Κίνα και παραμείνει για εργασία.Του εξηγούμε ότι έχουμε μόνο τα εισιτήρια εξόδου (αεροπορικό εισιτήριο Πεκίνο-Βλαδιβοστόκ, που ευτυχώς βγάλαμε) και ότι θα μπούμε στη χώρα από τη Μογγολία, με λεωφορείο, ταξί ή τζιπ, χωρίς να μπορούμε να δείξουμε κάποιο εισιτήριο γιαυτό... Μας απαντά ότι χρειάζεται να δείξουμε πώς θα μπούμε στη χώρα και ότι έχουμε λιγότερες πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτηση μας.... Άντε πάλι άγχος .....

Για να βοηθήσουμε τα πράγματα αγοράζουμε και ένα ακόμα εισιτήριο τρένου, από τα σύνορα της Κίνας με τη Μογγολία μέχρι την πόλη Ντατόγκ, ώστε να δείξουμε τουλάχιστον τι θα κάνουμε μόλις μπούμε στη χώρα. Παράλληλα εκτυπώνουμε το αναλυτικό πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει για κάθε έναν μας, ώστε να δείξουμε ότι έχουμε προγραμματίσει τα πάντα και είμαστε σοβαροί.... Πιο κάτω φαίνεται μία μέρα του αναλυτικού προγράμματος μας στο Πεκίνο.

8:02 Metro Station Chongwenmen, Subway Line 2 TO Jishuitan (8 stops,Xizhimen)
8:27 Metro Station Xizhimen, Subway Line 4 Daxing Line TO Anheqiao North (10 stops,Beigongmen)
8:51 Arrive to Metro station Beigongmen
9:00-11:00 Summer Palace
11:16 Metro Station Beigongmen, Subway Line 4 Daxing Line TO Tiangongyuan (5 stops,Haidian Huangzhuang)
11:32 Metro Station Haidian Huangzhuang, Subway Line 10 TO Bagou (6 stops,Beitucheng)
11:47 Metro Station Beitucheng, Subway Line 8 TO Zhuxinzhuang (2 stops,Olympic Park)
12:00-13:30 National Stadium (Bird's Nest) / Pic Niκ
13:43 Metro Station Olympic Park, Subway Line 8 TO South Luogu (4 stops,Gulou Street)
14:00 Metro Station Gulou Street, Subway Line 2 TO Jishuitan (2 stops,Yonghegong Lama Temple)
14:03 Arrive at Metro station Yonghegong Lama Temple
14:15-15:30 Lama Temple
15:40 Metro Station Yonghegong Lama Temple, Subway Line 5 TO Songjiazhuang (3 stops,Dongsi)
15:49 Metro Station Dongsi, Subway Line 6 TO Haidian Wuluju (2 stops,Beihai North)
15:55 Arrive at Metro station Beihai North
16:00-18:00 Beihai Park
18:00 National Centre for the Performing Arts (outside)
18:23 Bus Station 中山公园西门, Bus 专2路环线 TO Qianmen (4 stops, 北池子北口)
18:41 Arrive Bus Station 北池子北口
19:00-22:00 Black Sesame Kitchen Cooking Classe
22:40 Metro Station Dongsi, Subway Line 5 TO Songjiazhuang (3 stops,Chongwenmen)
22:45 Arrive at Metro station Chongwenmen
Dinner



Με όλα μας τα χαρτιά πηγαίνουμε στην Αθήνα. Δευτέρα πρωί είμαστε μαζί με μερικούς άλλους μπροστά στην πόρτα που ανοίγει στις 9:00. Μπαίνουμε και κάνουμε ουρά. Η κοπέλα που βλέπει τις αιτήσεις είναι η μόνη που μιλάει Ελληνικά και δείχνει να είναι τσακάλι! Ελέγχει πολύ γρήγορα την αίτηση για τυχόν λάθη και παραλείψεις και τη δίνει είτε πίσω στον αιτούντα για διόρθωση, είτε στον βλοσυρό τύπο πίσω της για δεύτερο έλεγχο. Η αίτηση του μπροστινού μας δεν γίνεται καν αποδεκτή! "Δεν πάτε για τουρισμό κύριε στην Κίνα, αλλά για δουλειά! Χρειάζεται να μας φέρετε πρόσκληση από κάποια εταιρία", του λέει ορθά, κοφτά. "Μα τόσα χρόνια μου δίνετε με τον ίδιο τρόπο βίζα", απαντά ο μεσόκοπος κύριος. "Κακώς σας δίναμε!", του απαντά η κοπέλα και κόβει τη συζήτηση. Εμάς πάντως μας κόβονται τα πόδια! Έρχεται η σειρά μας και δείχνουμε τα χαρτιά μας. Μας τα γυρίζει πίσω με μικρές διορθώσεις και αφού δεν έχουμε εισιτήριο εισόδου μας ζητά αν έχουμε τυπωμένα τα εισιτήρια του υπερσιβηρικού. Δεν σκεφτήκαμε να τα τυπώσουμε, όμως της εξηγούμε ότι αν είναι απαραίτητο μπορούμε να το κάνουμε. Παίρνει τη γνώμη του βλοσυρού τύπου, αφού γυρνάμε τις αιτήσεις διορθωμένες. Μετά από έλεγχο όλων των χαρτιών μας ευτυχώς δεν μας το ζητάει και αυτό. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές και φεύγουμε ανακουφισμένοι!

Την Πέμπτη στέλνουμε τον αδερφό της Λίνας, που εργάζεται εκεί κοντά, με το αποδεικτικό πληρωμής στην Εθνική Τράπεζα (240€ για τους τέσσερις μας) και τον ειδικό αριθμό που μας έδωσαν όταν κάναμε την αίτηση και ευτυχώς παίρνει τα διαβατήρια μας με την πολυπόθητη βίζα της Κίνας επάνω!

Σειρά έχει η βίζα της Μογγολίας. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχει πρεσβεία της Μογγολίας στην Ελλάδα. Μετά από έρευνα αποφασίσαμε να στείλουμε τα διαβατήρια μας και τα απαραίτητα χαρτιά στην πρεσβεία της Μογγολίας στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ευτυχώς δεν χρειάζεται να πάμε εκεί. Γινεται δεκτή και η παράδοση των δικαιολογητικών, αλλά και παραλαβή  από κούριερ. Επιλέγουμε την ΤΝΤ η οποία αναλαμβάνει με 27+30=57€ να κάνει τη δουλειά. Το πρόβλημα εδώ βρίσκεται στο ότι δεν μπορούμε να δείξουμε πώς θα μπούμε και πώς θα βγούμε από τη χώρα. Για την είσοδο υπάρχουν δύο λύσεις. Είτε με τρένο από το Ιρκούρτσκ μέχρι το Ουλάν Μπατόρ (32 ώρες ταξίδι, αλλά το εισιτήριο μπορεί να βγει λίγες μόνο μέρες πριν ταξιδέψουμε), είτε με τρένο και λεωφορείο (22 ώρες ταξίδι συνολικά, με το εισιτήριο του τρένου να μπορεί να βγει 45 μέρες πριν ταξιδέψουμε). Για το λεωφορείο ψάχνουμε και βρίσκουμε το τουριστικό γραφείο Buryat-Intour στην πόλη Ulan-Ude που εκτελεί το δρομολόγιο Ulan-Ude - Ουλάν Μπατόρ. Συννενοούμαστε με emails που μεταφράζουμε στα ρώσικα με το Google Translate και ευτυχώς μας στέλνουν ένα αποδεικτικό κράτησης θέσης με αυτό το λεωφορείο, όπου φαίνονται τα ονόματα μας και οι αριθμοί των διαβατηρίων μας.

Για την έξοδο από τη χώρα βρίσκουμε και πάλι ένα τουριστικό γραφείο, το Travel Gobi Mongolia, το οποίο αναλαμβάνει να μας βγάλει τα εισιτήρια από το Zamyn-Ud, που βρίσκεται στα νότια σύνορα με την Κίνα, μέχρι την απέναντι κινέζικη πόλη που είναι το Erlian. Εδώ συννενοούμαστε με τον πιθανώς μοναδικό εργαζόμενο της επιχείρησης, Ganzo, ο οποίος ευτυχώς γράφει στα Αγγλικά, που όμως απαντάει με το πάσο του σε μερικά από τα πολλά μηνύματα που του στέλνουμε. Μετά από 1 μήνα επικοινωνίας, μας στέλνει επιτέλους το αποδεικτικό κράτησης, αφού του προκαταβάλλουμε το ποσό (8$ για τον καθένα μας). Έχουμε τελειώσει! Κάνουμε πάλι ένα πακέτο για τον κάθε έναν από εμάς, με όλα τα δικαιολογητικά, ενώ προσθέτουμε και τα εισιτήρια του υπερσιβηρικού από τη Μόσχα μέχρι το Ιρκούτσκ. Τα 280$ που στοιχίζουν οι τέσσερεις βίζες τα στέλνουμε με Western Union, αφού δεν επιτρέπεται να στείλουμε χρήματα μέσα στο φάκελο. Τα στέλνουμε όλα, μαζι με τα διαβατήρια μας, στην Σόφια. Ευτυχώς εκεί όλα είναι εντάξει! Σε 1 μέρα μας μας φτιάχνουν τις βίζες, ενώ περισσότερο μας καθυστερεί η ΤΝΤ για να πάει να παραλάβει τα διαβατήρια μας. Παρόλα αυτά, μετά από λίγες μέρες, τα πολύτιμα διαβατήρια μας, με τις βίζες 3 διαφορετικών χωρών, είναι στα χέρια μας! Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε!


2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η ανάρτησή σας! Επιδή σκεφτόμαστε με τον σύντροφό μου να κάνουμε το ίδιο ταξίδι, θα ήθελα να ανακεφαλαιώσω αυτά που χρειάζονται για τη βίζα της Μογγολίας: 1.διαβατήριο, 2.εισιτήριο εισόδου και 3.εισιτήριο εξόδου. Έχω παραλείψει κάτι; Επίσης, για την είσοδο στην Μογγολία βρήκα λεωφορείο UlanUde - Ulaanbataar σε 9 ωρες περίπου και με κόστος 50€. Μου φαίνονται πολύ λιγότερες οι ώρες από αυτές που αναφέρετε εσεις. Θα χαρώ πολυ αν έχω πληροφορίες σας! Σας εύχομαι πάντοτε ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Fanio θα ήταν καλό να βάλεις μέσα στα χαρτιά σου και τα ξενοδοχεία που τυχόν έχεις κλείσει ή ό,τι άλλο νομίζεις για να δείξεις σε αυτόν που θα ελέγξει την αίτηση σου το σκοπό σου. Το κακό γενικά είναι ότι αν σου αρνηθεί μία πρεσβεία την αίτηση, χάνεις τα χρήματα σου και σίγουρα μπαίνεις σε μπελάδες. Είναι πολύ καλή η λύση του λεωφορείου που αναφέρεις, δεν θυμάμαι μόνο πόσο μας στοίχισε εμάς. Παρόλα αυτά σε ξεμπλέκει από αρκετά. Πιστεύω ότι η Μογγολία θα σας μείνει αξέχαστη στο μυαλό! Καλά ταξίδια να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή