Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Ημέρα 14η: Από το βορρά στον απόλυτο νότο

Σήμερα έχουμε πολύ πρωϊνό ξύπνημα. Η πτήση μας είναι στις 7:55, έτσι πρέπει να φύγουμε με ταξί για το αεροδρόμιο στις 5:15. Έχουμε παραγγείλει χθες από ένα ταξί να μας περιμένει από κάτω. Ετοιμαζόμαστε, ο Κωστής φτιάχνει σάντουιτς για τη σημερινή μέρα των 2 πτήσεων, και κατεβαίνουμε ακριβώς στην ώρα μας κάτω από το σπίτι. Το ταξί, σαν να το ξέραμε, δεν έρχεται ποτέ... Ο Κωστής ανεβαίνει πιο ψηλά το δρόμο και βρίσκει ένα ταξί που με τα ίδια χρήματα, 15.000 πέσος (περίπου 9,50€) θα μας πάει μέχρι το αεροδρόμιο. Στις 5:50 είμαστε εκεί. Κάνουμε check-in και περιμένουμε να περάσουμε τους ελέγχους. Όλα είναι φυσιολογικά, το αεροπλάνο φεύγει στην ώρα του, παρόλο που έχει πολύ πυκνή ομίχλη. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί στην Ελλάδα οι πτήσεις ακυρώνονται όταν έχει ομίχλη... Πλησιάζοντας στο Μπουένος Άιρες βλέπουμε από ψηλά την Ουρουγουάη, από την άλλη μεριά του ομώνυμου ποταμού. Πριν τις 10:00 προσγειωνόμαστε στο γνωστό μας πια αεροδρόμιο Χόρχε Νιούμπερι, αφού είναι η τρίτη φορά που το επισκεπτόμαστε. Ψάχνουμε έναν χώρο να περιμένουμε την επόμενη πτήση μας που είναι αργότερα στις 12:45. Ο χρόνος περνάει γρήγορα και με μικρή καθυστέρηση πετάμε για την Ushuaia, τη νοτιότερη πόλη του κόσμου!

Πριν από  23 ολόκληρα χρόνια, το καλοκαίρι του 2001, ο Κωστής με τη Λίνα αρραβωνιάστηκαν στο Puerto Williams της Χιλής, απέναντι και λίγο πιο νότια από την Ushuaia. To Puerto Williams (54°56′Ν 67°37′Δ) έχει πληθυσμό γύρω στους 2.000 κατοίκους και λογίζεται ως οικισμός, παρά ως πόλη. Είναι λοιπόν ο νοτιότερος οικισμός του κόσμου. Η Ushuaia (54°48′Ν 68°18′Δ) που θα φτάσουμε σήμερα έχει πληθυσμό γύρω στους 100.000 κατοίκους, έτσι είναι η νοτιότερη πόλη του κόσμου. Tο αεροπλάνο είναι εντελώς γεμάτο και εμείς καθόμαστε στην τελευταία θέση, πίσω πίσω. Μας κάνει εντύπωση που και το  προηγούμενο αεροπλάνο, 1 περίπου ώρα πριν το δικό μας, με προορισμό πάλι την Ushuaia, ήταν επίσης γεμάτο! Σε όλη την πτήση βλέπουμε σύννεφα. Πλησιάζουμε και αρχίζουμε να κατεβαίνουμε. Περνάμε μέσα στα σύννεφα και αρχίζουμε να αντικρύζουμε τα χιονισμένα τοπία της Γης του Πυρός! Μας πιάνει συγκίνηση. Πετάμε πάνω από το κανάλι Beagle και από ψηλά αντικρύζουμε το Puerto Williams! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέφουμε σε αυτόν τον τόπο.

Το αεροπλάνο προσγειώνεται. Κατεβαίνουμε, παίρνουμε τα σακίδια μας και μπαίνουμε σε ένα ταξί. Η Λίνα θέλει να ουρλιάξει από τη χαρά της! Ακόμα είναι μέρα και μπορούμε να δούμε το υπέροχο τοπίο της πόλης από μακριά και των χιονισμένων βουνών τριγύρω. Φτάνουμε στο σπίτι μας, ένα μικρό όμορφο λυόμενο, σε αρκετά κεντρικό σημείο της πόλης. Το πιο ωραίο από όλα βέβαια είναι ότι μπαίνουμε μέσα και είναι ζεστό, πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα! Είμαστε τρισευτυχισμένοι! Τακτοποιούμαστε και βγαίνουμε έξω στην πόλη. Κατευθυνόμαστε πρώτα από όλα στη Sixt για να αλλάξουμε λίγο την ώρα που θα πάρουμε αύριο το αμάξι μας. Δεν βρίσκουμε κάποιον εκεί, έτσι συννενούμαστε μέσω Whatsapp. Η πόλη έχει αρκετές ανηφοροκατηφόρες. Κατεβαίνουμε προς τον κεντρικό δρόμο San Martin, οπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα μαγαζιά.

Έχει πολύ κίνηση. Περισσότερο ντόπιοι αλλά και τουρίστες επισκέπτονται τα μαγαζιά, πολλά από τα οποία πουλάνε είδη σκι. Στην Ushuaia βρίσκεται το νοτιότερο χιονοδρομικό κέντρο του κόσμου και ένας δημοφιλής προορισμός για τους Αργεντίνους το χειμώνα. Κάνουμε βόλτα στα μαγαζιά, πολλά από τα οποία είναι από φίρμες και χαζεύουμε. Βλέπουμε ότι η πόλη έχει και Hard Rock Cafe. Γενικά βλέπουμε πολλά καφέ και εστιατόρια, όμως παρατηρούμε ότι οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες. Είμαστε άλλωστε στο τέρμα του κόσμου! Έχει αρχίσει να ρίχνει ένα ψιλόβροχο, ενώ η θερμοκρασία είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία είναι αρκετά πάνω από το 0, υπολογίζουμε γύρω στους 7. Μέχρι τις 19:30 συνεχίζουμε τις βόλτες μας.

Αποφασίζουμε να γυρίσουμε προς το σπίτι και στο σούπερ μάρκετ Anónima, όπου θα ψωνίσουμε διάφορα προμήθειες. Σήμερα θα μαγειρέψουμε στο σπίτι. Το σούπερ μάρκετ, όπως και όλα τα σούπερ μάρκετ που έχουμε μπει είναι πάντα γεμάτα κόσμο, ενώ μεγάλες ουρές περιμένουν να πληρώσουν. Αγοράζουμε αρκετά πραγματάκια. Μας κάνει εντύπωση που δεν υπάρχει φρέσκο χοιρινό κρέας, παρά μόνο κατεψυγμένο. Επιλέγουμε να φτιάξουμε σήμερα μακαρόνια με μοσχαρίσιο κιμά. Μας κάνουν εντύπωση τα κρεμμύδια που είναι όλα τεράστια! Στο ταμείο καταλαβαίνουμε ότι μάλλον πήραμε αρκετά, αφού κάνουμε λογαριασμό 75.000 πέσος, κάπου 47 ευρώ. Γυρίζουμε στο σπίτι και ο Κωστής βάζει μπρος. Αργότερα καθόμαστε όλοι στο τραπέζι και τρώμε παρέα με τη Νάγια που την έχουμε σε βιντεοκλήση. Τι ωραίο δείπνο! Μαζευτήκαμε πάλι όλοι μαζί. Κανένας δεν θέλει να συνεχίζουμε για μπύρες στη διπλανή μπυραρία. Πέφτουμε για ύπνο. Αύριο θα κάνουμε βόλτες στην περιοχή με το αυτοκίνητο που θα νοικιάσουμε.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου