Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Ημέρα 21η: Wroclaw,η πόλη του καλού μας φίλου Χρήστου, είναι αληθινά η πιο όμορφη της Πολωνίας!

Σήμερα έχουμε πολύ πρωϊνό εγερτήριο! Πρέπει στις 7:00 να ξεκινήσουμε την κατηφόρα μας προς τα κάτω. Επόμενος σταθμός το Wroclaw, τελευταίος σταθμός της Πολωνίας. Το Wroclaw ή Βρότσλαβ στα ελληνικά, είναι η πόλη που σπούδασε ο φίλος μας ο Χρήστος και μας έχει μιλήσει γι'αυτή. Θεωρείται ότι είναι η πιο όμορφη στην Πολωνία. Εμείς θα το διαπιστώσουμε σήμερα... Ο καιρός είναι βροχερός. Όλο το βράδυ ακούμε τη βροχή στο τροχόσπιτο. Ήρθε πραγματικά η ώρα να αποχαιρετήσουμε το Gdansk. Ετοιμαζόμαστε και στις 7:15 ακριβώς τελικά αναχωρούμε. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που μπορούμε να πάρουμε. Ο μακρύτερος είναι 560 χιλιόμετρα και είναι αυτοκινητόδρομος, ενώ ο συντομότερος είναι 470 χιλιόμετρα και κατά το μεγαλύτερο μέρος του ακολουθεί τον επαρχιακό δρόμο 15 και 25. Αποφασίζουμε να πάρουμε τον δεύτερο για να κάνουμε λιγότερα χιλιόμετρα. Περνάμε μέσα από χωριά και πόλεις που δεν έχουν την λάμψη των τουριστικών, όμως βλέπουμε την πραγματική Πολωνία, η οποία μας αρέσει το ίδιο. Παλιά κτίρια και αρχοντικά, δείγμα μιας πλούσιας ιστορίας. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, μάλλον με τον αυτοκινητόδρομο θα κάναμε πιο γρήγορα... 

Μέσα στα δάση που περνάμε, εκτός από τις γυναίκες που πουλάνε μανιτάρια και φρούτα, παρατηρούμε και κάποιες όμορφα ντυμένες γυναίκες, σε μικρές εσοχές του δρόμου, που σιγουρευόμαστε ότι κάτι άλλο πουλάνε! Κάποια στιγμή βλέπουμε κίτρινες ταμπέλες στα πολωνικά και αρκετά αυτοκίνητα αντί να συνεχίσουν το δρόμο 25, στρίβουν σε έναν μικρότερο. Κάτι υποψιαζόμαστε και πολύ γρήγορα ανακαλύπτουμε ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι πλέον αδιέξοδος... Κάνουμε αναστροφή. Δεν θα μπορούσαν οι χριστιανοί να γράψουν και μία μικρή ταμπέλα στα αγγλικά; Πιο κάτω βρίσκουμε μεγάλες ουρές, λόγω έργων. Τελικά στις 15:15, μετά από 8 ώρες δρόμο, μπαίνουμε στα προάστια της πόλης. Από την αρχή αυτό που βλέπουμε μας αρέσει πολύ. Η περιοχή που κινούμαστε, ανατολικά της πόλης μας θυμίζει λίγο το Σαντιάγο της Χιλής! Στις 15:30 είμαστε στο κάμπινγκ μας. Έχουμε ήδη φάει στην διαδρομή κι έτσι ξεκουραζόμαστε για λίγο και ξεκινάμε για την πόλη.

Οδηγούμε για το πάρκινγκ στο ιστορικό κέντρο που έχουμε σημειώσει στο GPS. Φτάνουμε. Το πάρκινγκ χρεώνει 8 ζλότι την ώρα! Το μεγαλύτερο ποσό σε πάρκινγκ που έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα. Ας είναι... Βγαίνουμε με τα πόδια. Μαγεία! Δεν χορταίνουν να βλέπουν τα μάτια μας...  Η πόλη μοιάζει να έχει βγει από ένα παραμύθι! Πολύχρωμα κτίρια και μοναδική αρχιτεκτονική! Το Βρότσλαβ ξεκίνησε να χτίζεται πάνω σε ένα νησί στον ποταμό Όντερ και έχει εξαπλωθεί σε άλλα 11, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με 112 γέφυρες. Το ιστορικό κέντρο που περπατάμε είναι σχεδόν όλο πεζοδρομημένο. Παντού βλέπουμε καλαίσθητα μπαράκια και καφέ γεμάτα με νέο κόσμο, δείγμα μίας πολύ ζωντανής πόλης. Με 15' περπάτημα ξέρουμε ήδη ότι το Βρότσλαβ είναι η ομορφότερη πόλη της Πολωνίας! Φτάνουμε στην πλατεία Rynek, όπου βρίσκεται το παλιό δημαρχείο. Τα ελληνικά εστιατόρια είναι το ένα δίπλα στο άλλο. Ο Χρήστος μας είπε ότι παλιά ήταν όλα μέσα σε μία στοά και είχε σουβλάκια μόνο αρνίσια, αφού από χοιρινό ούτε δείγμα! Φωτογραφίζουμε συνέχεια ώστε να μην ξεχάσουμε τις εικόνες που βλέπουμε. Η πλατεία είναι γεμάτη κόσμο, ενώ αμέτρητοι πλανόδιοι κάνουν τα νούμερα τους. Περπατάμε γύρω γύρω από την πλατεία.

Ξαφνικά πέφτουμε πάνω στο πρώτο νανάκι ξωτικό. Η ιστορία ξεκινάει από τη δεκαετία του 80 όταν για να αντισταθούν οι νέοι απέναντι στο απολυταρχικό καθεστώς είχαν δημιουργήσει ένα κίνημα αντίστασης το  Orange Underground, το οποίο εξελίχθηκε σε μια ειρηνική διαμαρτυρία και ως τμήμα του ευρύτερου κινήματος της Αλληλεγγύης. Αυτές οι διαμαρτυρίες ήταν όσο το δυνατόν πιο ανόητες, έτσι ώστε η αστυνομία, αν συλλάμβανε όσους συμμετείχαν, να προκαλούσε το γέλιο. Επίσης όταν οι αρχές έβαφαν τα αντικυβερνητικά γκράφιτι, η Orange Underground απαντούσε ζωγραφίζοντας νάνους πάνω στα σβησμένα γκράφιτι. Το 2001 έγινε μια εκδήλωση προς τιμήν αυτής της αντίστασης και τοποθετήθηκε το γλυπτό ενός νάνου στην οδό Świdnicka της πόλης. Έσι ξεκίνησαν όλα...  Σήμερα στην πόλη είναι τοποθετημένα πάρα πολλά νανάκια, τα οποία καλείται ο επισκέπτης να τα βρει, κάτι σαν ένα κυνήγι του θησαυρού. Έχουν βγει και εφαρμογές για κινητά για την αναζήτηση των νάνων!


Φτάνουμε μέχρι την εκκλησία της Ελισσάβετ. Προσέχουμε το μαγαζί Przedwojenna που προσφέρει μπύρα και μεζέδες. Το μαγαζί συγκεντρώνει νέους, μηχανόβιους, καλλιτέχνες. Μπαίνουμε μέσα. Το εσωτερικό μοιάζει παλιό. Έχει μέχρι και ψεύτικες αράχνες στα ταβάνια. Στους τοίχους έχει ζωγραφισμένους τους πολύ συγκεκριμένους μεζέδες και καφέδες που προσφέρει. Παραγγέλνουμε αγγουράκι τουρσί, λουκάνικα, ζελέ κρέατος και πατάτα βραστή, αλλά και κρύες μπύρες. Εξαιρετικά όλα! Συνεχίζουμε τη βόλτα μας στην πόλη για να δούμε όσο δυνατόν περισσότερα πράγματα, όμως η κούραση κάποια στιγμή μας καταβάλλει. Γύρω στις 21:00 γυρίζουμε στο κάμπινγκ μας. Αύριο η μέρα θα είναι βροχερή και σκεφτόμαστε τί θα μπορέσουμε να κάνουμε. Αναζητούμε μέρη που είναι σκεπαστά. Μία πολύ καλή ιδέα είναι η σκεπαστή λαϊκή αγορά φρούτων και λαχανικών που μας αρέσει πάντα να επισκεπτόμαστε. Αργά πέφτουμε για ύπνο με την ελπίδα αύριο να μας βοηθήσει ο καιρός και να βρούμε μερικά νανάκια κι εμείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου