Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ημέρα 22η: Κυνήγι νάνων!

Σήμερα όπως περιμέναμε η μέρα είναι βροχερή. Έχει ένα ψιλόβροχο που ευτυχώς δεν κρατάει για πολύ. Εμείς ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά και γύρω στις 10:30, που η βροχή σταματάει, ξεκινάμε τη σημερινή μας μέρα. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να δούμε ό,τι περισσότερο μπορούμε από την πόλη, αλλά και να ανακαλύψουμε όλα τα νανάκια που θα βρεθούν στο διάβα μας. Η Λίνα σήμερα από το πρωί έχει ετοιμαστεί κατάλληλα. Έχει κατεβάσει μέχρι και εφαρμογή στο κινητό της γιαυτό το σκοπό! Πρώτη μας στάση η φοιτητική εστία και το πανεπιστήμιο του φίλου μας του Χρήστου, για να βγάλουμε φωτογραφίες και να δει πως είναι σήμερα τα μέρη που σπούδασε πριν από 28 χρόνια. Τα βρίσκουμε και τα φωτογραφίζουμε όλα. Φτάνουμε μέχρι και έξω από το δωμάτιο 210 που έμενε! Ευτυχώς η βροχή έχει σταματήσει! Συνεχίζουμε οδικώς μέχρι το εντυπωσιακό κτίριο της Εκατονταετηρίδας. Το στρογγυλό αυτό κτίριο κατασκευάστηκε με την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη μάχη της Λειψίας και την ήττα του Ναπολέοντα, με στόχο να φιλοξενεί εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις όπερας και αθλητικά γεγονότα.Ο θόλος του έχει ύψος 42 μέτρα και πλάτος 65 μέτρα. Σταματάμε για λίγο απ' έξω και το φωτογραφίζουμε. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!


Επειδή ο καιρός κρατάει αποφασίζουμε να πάμε στην περιοχή του καθεδρικού ναού και να περπατήσουμε λίγο. Παρκάρουμε πολύ κοντά στο ναό και ταυτόχρονα ξεκινάμε την αναζήτηση των νάνων που βλέπουμε ότι σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν σε αφθονία. Ο Βασίλης βρίσκει τον 1ο και χαίρεται πάρα πολύ! Μπαίνουμε και βλέπουμε τον πραγματικά πολύ εντυπωσιακό καθεδρικό ναό της πόλης. Συνεχίζουμε τη βόλτα μας και βρίσκουμε το ένα μετά το άλλο τα νανάκια, το καθένα από τα οποία έχει τίτλο και χαρακτήρα. Φτάνουμε μέχρι τη γέφυρα Tumski, πάνω στην οποία έχουν δέσει εκατοντάδες κλειδαριές, δείγμα της αγάπης των ζευγαριών που τις δένουν εκεί. Γυρίζουμε προς τα πίσω. Μέχρι στιγμής έχουμε βρει 5 νανάκια, πάμε καλά! Συνεχίζουμε για την λαϊκή αγορά Hala Targowa. Παρκάρουμε σχεδόν απ' έξω και μπαίνουμε. Εδώ πουλάνε φρούτα, λαχανικά, κρέατα, τυριά, αλλά και λουλούδια για κηδείες. Υπάρχουν επίσης και δύο μαγαζάκια που μπορείς να κάτσεις να φας. Κάνουμε τη βόλτα μας και αγοράζουμε φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Βρίσκουμε και ένα μαγαζί που πουλάει ελληνικό χαλβά, ελιές και γενικά ελληνικά προϊόντα.

Η ώρα έχει περάσει και φυσικά καθόμαστε στο Bar Karmazyn για να δοκιμάσουμε τους μεζέδες του. Τρώμε σνίτσελ, σούπα και τοπικά dumplings. Όλα τέλεια! Πληρώνουμε κάτω από 10€ για όλα. Όλοι θέλουμε να γυρίσουμε στο κάμπινγκ για μεσημεριανή σιέστα, εκτός από τη Λίνα, που ευτυχώς μας αλλάζει γνώμη. Τελευταία μέρα στο Wroclaw, δεν πρέπει να χάσουμε στιγμή! Οδηγούμε μέχρι το κέντρο και παρκάρουμε δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Ελισσάβετ. Οι περιοχές που παρκάρουμε έχουν ζώνες. Εδώ είμαστε στην ζώνη Α και μας κάνει εντύπωση που μετά το 1 ζλότι που ρίχνουμε και μας δίνει 30-40 λεπτά στάθμευσης, ότι επόμενο ρίχνουμε ο χρόνος ανεβαίνει τρομακτικά αργά, έτσι ώστε να μην συμφέρει να το αφήσεις για πολύ το αυτοκίνητο εδώ. Εμείς φυσικά ρίχνουμε και επιστρέφουμε να ξαναβάλουμε. Το κυνήγι των νάνων συνεχίζεται. Βρίσκουμε το ένα μετά το άλλο νανάκι! Δυστυχώς έχει αρχίσει να βρέχει και οι προσπάθειες μας δυσχεραίνουν! Βρίσκουμε καταφύγιο στο βιβλιοπωλείο Empik, αλλά και στο γνωστό μας από χθες Przedwojenn για καφέ. Κατεβαίνουμε στο υπόγειο του για τουαλέτα και αντικρύζουμε μία αίθουσα που πραγματικά σε κάνει να νομίζεις ότι γυρνάς 200 χρόνια πίσω!

Φτάσαμε αισίως τα 20 νανάκια και τα κάνουμε 21 αμέσως αφού παρκάρουμε στην περιοχή  νότια του κέντρου. για να θαυμάσουμε το υπέροχο γλυπτό Pomnik Anonimowego Przechodnia που βρίσκεται σε δύο απέναντι πεζοδρόμια. Το γλυπτο απεικονίζει ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από το σπίτι τους και αναγκάστηκαν να φύγουν. Είναι ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους αυτής της πόλης που παλαιότερα διώχθηκαν από τα ανατολικά της χώρας και βρήκαν καταφύγιο εδώ. Η περιοχή αυτή έχει ακριβά καταστήματα. Κάνουμε μία βόλτα και φεύγουμε με κατεύθυνση το εμπορικό κέντρο που έχουμε δει στο δρόμο μας για το κάμπινγκ. Θέλουμε να αγοράσουμε διάφορα πραγματάκια είτε για δωράκια, είτε για μας. Φτάνουμε και μένουμε για πάνω από 2 ώρες και εκτός φυσικά από βότκα και μπύρες, αγοράζουμε τοπικά τυριά, αλλαντικά, τουρσιά, αλλά και υλικά για σούπες που τόσο μας άρεσαν. Γυρίζουμε στο κάμπινγκ και μαγειρεύουμε κινέζικο για το βράδυ και φακές για την αυριανή μέρα. Μία μέρα ακόμα πέρασε. Θα θέλαμε να μείνουμε και άλλες μέρες σε αυτήν την υπέροχη πόλη, όμως δυστυχώς αύριο φεύγουμε με κατεύθυνση τη Μπρατισλάβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου