Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Ημέρα 23η: Do widzenia Polska! Βόλτα στην μοναδική Μπρατισλάβα!

Ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε την Πολωνία. Σε αντίθεση με χθες ξημερώνουμε με έναν φανταστικό ήλιο, σαν να μας λέει το Worlclaw να μείνουμε κι άλλο. Δυστυχώς όμως πρέπει να φύγουμε... Στις 8:15 αποχαιρετούμε το κάμπινγκ και πατάμε γκάζι για το νότο. Επιλέγουμε τον αυτοκινητόδρομο Α4 ο οποίος μας φτάνει μέχρι το Katowice, με σκοπό να πάρουμε μετά τον αυτοκινητόδρομο Α1, μέχρι τα σύνορα με την Τσεχία. Δυστυχώς μετά από μία ώρα οδήγησης βλέπουμε στο GPS, αλλά και σε ταμπέλες  ότι έχει κλείσει ο δρόμος μετά από ένα μάλλον ατύχημα. Ταυτόχρονα από τη μηχανή ακούγεται ένας δυνατός τριγμός που μας κάνει να βρούμε το πρώτο πάρκινγκ και να μπούμε μέσα. Μιλάμε τηλεφωνικά με το Χρήστο τον μηχανικό μας και ανακαλύπτουμε ότι είναι ο ιμάντας του δυναμό που έχει ξελασκάρει λίγο. Σβήνουμε το ρεύμα του ψυγείου για καμιά ώρα και σβήνουμε τα φώτα, αφού ο θόρυβος είναι αρκετά ενοχλητικός. Θα το διορθώσουμε όταν φτάσουμε με το καλό. Φεύγουμε από τον αυτοκινητόδρομο και παίρνουμε την επαρχιακή οδό 45, η οποία θα μας φτάσει μέχρι τα σύνορα. Περνάμε από μικρά χωριουδάκια και παρατηρούμε για ακόμη μία φορά, ένα φαινόμενο πραγματικά ενδιαφέρον. Όσο μικρό και να είναι ένα χωριό η εκκλησία του είναι πάντα μεγαλειώδης! Ίσως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, λόγω εντοπιότητας, να βοήθησε σ' αυτό...

15 χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο Chalupki, ο δρόμος σταματάει λόγω έργων και μας αναγκάζει να κάνουμε μία παράκαμψη 35 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να καθυστερήσουμε κι άλλο. Επιτέλους μπαίνουμε στην Τσεχία. Η οδήγηση στη χώρα και σε συγκεκριμένους αυτοκινητοδρόμους απαιτεί την αγορά βινιέτας. Δυστυχώς, στο σύντομο πέρασμα μας θα αναγκαστούμε να περάσουμε κι εμείς από αυτούς τους δρόμους, για να μην ανεβαίνουμε πάνω στα βουνά. Σταματάμε στο πρώτο βενζινάδικο και αγοράζουμε για 10 μέρες (το μικρότερο διάστημα που μπορούσαμε) τη βινιέτα με κόστος γύρω στα 12 ευρώ. Ο δρόμος είναι μέτρια καλός. Σε κάποια σημεία του μάλιστα, μετά το Μπρνο είναι κακός. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα μας. Αργά το απόγευμα μπαίνουμε επιτέλους στην Σλοβακία! Στο πρώτο βενζινάδικο, λίγο πριν την Μπρατισλάβα βρίσκουμε τους πρώτους Έλληνες που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο. Είναι από το Βόλο και έρχονται από το Βερολίνο. Μπαίνουμε στην Μπρατισλάβα. Το αυητοκίνητο μας κάνει λίγα νούμερα με το θόρυβο του ιμάντα, όμως προχωράμε. Μετά από 9 ώρες οδήγησης, λίγο μετά τις 17:00 φτάνουμε στο κάμπινγκ μας.

Το κάμπινγκ είναι πάνω στη χρυσή λίμνη, σε μία ωραία περιοχή, όμως και το κάμπινγκ και η περιοχή είναι αρκετά παρατημένα. Πληρώνουμε 25 ευρώ για τη μία βραδιά και τακτοποιούμαστε. Ξεκουραζόμαστε λίγο και στις 19:00 ξεκινάμε να δούμε από κοντά την πόλη. Παίρνουμε το τραμ 4 που έχει αφετηρία ακριβώς δίπλα μας. Γρήγορα είμαστε στο κέντρο. Φαίνεται μία υπέροχη πόλη! Ξαναπροσέχουμε τις πολύ όμορφες γυναίκες της Σλοβακίας. Περπατάμε μέχρι το παλάτι του αρχιεπίσκοπου και στη συνέχεια μέχρι την πλατεία της παλιάς πόλης. Βλέπουμε το παλιό δημαρχείο και το συντριβάνι Maximilianova. Παντού κόσμος, καφέ, μπαράκια και εστιατόρια.Το κάθε καφέ με την δικιά του προσωπικότητα. Οι μπύρες είναι φθηνές όπως και στο Κόσιτσε. Όλα τα δρομάκια είναι γεμάτα με κόσμο που πηγαινοέρχεται. Μέσα στο γενικό χαμό προσέχουμε το Ελληνικό προξενείο, το οποίο βρίσκεται πάνω στην πλατεία και στο γενικό χαμό! Κάνουμε μία βόλτα στα δρομάκια και οδηγούμαστε μέχρι τον πεζόδρομο Hviezdoslavovo. Στο κέντρο του υπάρχει ένα κανάλι με νερό και συντιβάνια. Τα μαγαζιά είναι το ένα δίπλα στο άλλο.

Καθόμαστε για πίτσα και κρύα μπύρα στην τρατορία La Pala. Η μπύρα μετά από τόσες ώρες οδήγησης και κούρασης είναι λυτρωτική! Συνεχίζουμε τη βόλτα μας και χαζεύουμε όλο αυτό που γίνεται γύρω μας. Ντόπιοι, φοιτητές και τουρίστες, ένα ζωντανό συνονθύλευμα, διασκεδάζουν μέσα σε μία μεθυστική πόλη που σε καλεί να γλεντήσεις! Είμαστε αρκετά κουρασμένοι, όμως πίνουμε μία ακόμα μπύρα στο Barrock, δίπλα δε μία ομάδα Άγγλων τουριστών που πίνουν φυσικά πολλές μπύρες και μιλάνε φωναχτά. Μία κοπελίτσα, που προωθεί ένα μαγαζί για μασάζ και χρησιμοποιεί την γυναικεία της σαγήνη, προσπαθεί μάταια να πείσει κάποιους από αυτούς να το επισκεφτούν. Παντού μέσα στην πόλη παρατηρούμε νέους και νέες που προωθούν κάποιο μαγαζί ή υπηρεσία. Φεύγουμε περνώντας από την πύλη Michalsk, χιλιομετρικό σημείο 0 για την πόλη. Εκεί βλέπουμε, χαραγμένο στο δρόμο την ακριβή απόσταση μέχρι την Αθήνα. 1253 χιλιόμετρα. Γυρίζουμε με το ίδιο τραμ στο κάμπινγκ. Ακούγονται φωνές και τραγούδια. Μέσα στο κάμπινγκ έχει αρκετά νέα παιδιά που διασκεδάζουν και του δίνουν ζωή. Η ώρα έφτασε 23:00 και εμείς πρέπει να κοιμηθούμε γιατί αύριο έχουμε μεγάλο δρόμο πάλι. Θα περάσουμε όλη την Ουγγαρία και θα φτάσουμε στο Βελιγράδι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου