Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ημέρα 15η: Ηρεμία και ξεκούραση στο Κάρλοβατς

Σήμερα δεν έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Θα μετακινηθούμε μόνο 100 χιλιόμετρα βορειότερα, κοντά στο Κάρλοβατς, στο καλύτερο και ακριβότερο από τα κάμπινγκ όλου του ταξιδιού, με σκοπό να δούμε αύριο την πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ και να αναχωρήσουμε μεθαύριο για την Σλοβενία, με ενδιάμεση στάση τη Ριέκα. Ξυπνάμε χωρίς βιασύνη και ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για να φύγουμε. Το κάμπινγκ μας είναι αρκετά δημοφιλές και συνεχώς βλέπουμε νέους γείτονες. Το μόνο που δεν μας αρέσει σε αυτό το κάμπινγκ είναι ότι κάποιες υπηρεσίες τις χρεώνουν υπερβολικά ακριβά. Για παράδειγμα οι τιμές στο σούπερ μάρκετ είναι 40%-50% ακριβότερες, ενώ μία πλύση στο πλυντήριο στοιχίζει 80 κούνα (11 ευρώ) για τα λευκά! Το ίδιο γίνεται και όταν πληρώνουμε με ευρώ και βλέπουμε ότι η ισοτιμία που μας τα αλλάζουν είναι 6,8, ενώ κανονικά είναι 7,3... Τέλος πάντων, όλα τα υπόλοιπα μας έκαναν να βάλουμε στην καρδιά μας αυτό το κάμπινγκ. Αναχωρούμε γύρω στις 9:30.


Ο δρόμος δεν είναι αυτοκινητόδρομος, όμως είναι καλός. Συνεχίζουμε να βλέπουμε πανέμορφα χωριουδάκια και η Λίνα παρατηρεί ότι από εδώ και πέρα η Κροατία μας δείχνει το ευρωπαϊκό της πρόσωπο.  Με μοναδικό απρόοπτο ότι δεν ακολουθούμε πιστά το GPS και ακολουθούμε το δρόμο που μας φαίνεται πιο φυσιολογικός φτάνουμε στο Camping Slapić, στο χωριό Belavici,10 χιλόμετρα νοτιοδυτικά του Κάρλοβατς.Το κάμπινγκ βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Mrežnica και οι κριτικές που έχουμε διαβάσει γιαυτό είναι διθυραμβικές. Κάνουμε check-in, στήνουμε το τροχόσπιτο μας και πολύ γρήγορα βλέπουμε ότι οι κριτικές δεν έχουν άδικο. Αυτό βέβαια που μας ξετρελαίνει είναι ότι έχουν διαμορφώσει έτσι το ποτάμι, ώστε να μπορείς να κάνεις μπάνιο. Υπάρχουν ξύλινα σκαλοπατάκια για να κατέβεις μέχρι το νερό, σημεία που μπορείς να κάνεις βουτιές, γρασίδι για να αράξεις και να κάνεις την ηλιοθεραπεία σου, ενώ το ποτάμι στο σημείο αυτό μοιάζει με μεγάλη πισίνα. Βάζουμε τα μαγιό μας και βουτάμε. Είναι πραγματικά ότι χρειαζόμασταν αυτή τη στιγμή!

Αφού δροσιζόμαστε και χαλαρώνουμε, ετοιμάζουμε το μεσημεριανό μας που είναι ένα ωραίο ρεβιθόρυζο με τα ρεβίθια που περίσσεψαν χθες. Κάνουμε τη μεσημεριανή μας σιέστα και το απόγευμα, ο καθένας ξεκουράζεται και κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν. Το απόγευμα συμβαίνουν διάφορα αξιοσημείωτα. Ο Βασίλης κάνει δεύτερο μπάνιο και βουτιές στο ποτάμι. Οι μικροί Ολλανδοί που μένουν δίπλα μας κυλιούνται μέσα στις λάσπες, σε μία μπάρα που έγινε από τη βροχή, και γίνονται σαν γουρούνια...  Ο Κωστής με το Βασίλη πηγαίνουν για ψάρεμα στο ποτάμι! Πριν από μέρες είχαμε αγοράσει ψεύτικα δολώματα για ποτάμι και τα δύο αγόρια αποφασίζουν να το εκμεταλλευτούν εδώ. Ετοιμάζουν λοιπόν το καλάμι και φεύγουν για το ποτάμι. Εκτός του έχουν σχεδόν μηδενική εμπειρία στο ψάρεμα, είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν σε ποτάμι. Έτσι αντί να στέλνουν την πετονιά στο ποτάμι την στέλνουν στα γειτονικά δέντρα. Στην προσπάθεια τους να την τραβήξουν πίσω η πετονιά πετάγεται στα άλλα δέντρα ή χάνεται το δόλωμα μαζί με το βαρίδιο. Γελούν μέχρι δακρύων! Ευτυχώς δεν τους βλέπει κανένας... Μετά από κανένα μισάωρο άκαρπων προσπαθειών καταφέρνουν να ρίξουν τελικά την πετονιά στο ποτάμι, που φυσικά δεν έχει τόσο μεγάλα ψάρια όσο το δόλωμα! Γυρίζουν φυσικά στο camping άκαρποι, αλλά πολύ χαρούμενοι και χαμογελαστοί!

Είναι νωρίς ακόμα και έτσι αποφασίζουμε να κάνουμε μία βόλτα μέχρι το Κάρλοβατς. Πολύ γρήγορα φτάνουμε και παρκάρουμε στο κέντρο. Έχει περάσει από 19:00 και το πάρκινγκ είναι δωρεάν. Στο κεντρικό πάρκο της πόλης έχει πάρα πολύ κόσμο, με φανέλες και κασκόλ της Εθνικής Κροατίας. Πηγαίνουμε κι εμείς. Ο παίκτης Lovren είναι από την πόλη και τη στιγμή που πλησιάζουμε ο παίκτης εμφανίζεται και αποθεώνεται από τον κόσμο. Εμείς δυστυχώς δεν τον βλέπουμε, λόγω του μεγάλου πλήθους, όμως βλέπουμε αυτόν τον χαμό που γίνεται. Μία μπάντα αρχίζει να παίζει μουσική, ενώ μία τεράστια σημαία της χώρας είναι απλωμένη στον απέναντι λόφο.

Σιγά σιγά ο κόσμος αραιώνει και κάνουμε μία βόλτα στην πόλη, η οποία παρόλο που φαίνεται να μην είναι τόσο προσεγμένη, δείχνει το πλούσιο παρελθόν της. Αριστοκρατικά σπίτια και κτίρια που άλλα είναι παρατημένα και άλλα μερικώς συντηρημένα, σε πολλά από τα οποία φαίνονται και εδώ οι ζημιές από τον πρόσφατο πόλεμο. Παρόλα αυτά, η πόλη δείχνει πολύ ζωντανή με αρκετό νέο κόσμο και πραγματικά πολλά καφέ και μπαρ. Μάλλον τα επόμενα χρόνια και με τη βοήθεια του κράτους ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πόλη αυτή θα ζήσει μεγάλη ανάπτυξη. Φτάνουμε μέχρι τον Καθεδρικό της ναό και κάθε γωνιά μας εκπλήσσει θετικά. Γυρίζουμε προς το αυτοκίνητο αφού ο ήλιο σιγά σιγά πέφτει. Η πόλη ξαναγυρίζει σιγά σιγά στους ρυθμούς της. Φωτογραφίζουμε τον κόσμο που αποχαιρετά τη μέρα του δίπλα στο ποτάμι. Κάνουμε μία μικρή στάση για προμήθειες και γυρίζουμε στο κάμπινγκ. Ετοιμάζουμε βραδινό και αρκετά αργά για τις συνήθειες μας πέφτουμε για ύπνο. Αύριο έχουμε την επίσκεψη του Ζάγκρεμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου