Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Ημέρα 8η: Στο Νείλο με τη φελούκα

Σήμερα είμαστε χαλαροί. Σηκωνόμαστε με την ησυχία μας, τρώμε πρωινό και ετοιμαζόμαστε για την νέα μας περιπέτεια. Σήμερα θα πάρουμε μία φελούκα, με την οποία θα κατηφορίσουμε το Νείλο για 2 ημέρες με κατεύθυνση το Κόμ Όμπο, 50 χιλιόμετρα βορειότερα του Ασουάν. Η φελούκα είναι ένα μικρό ξύλινο πλοιάριο με τριγωνικά πανιά, το οποίο διαφέρει από τα πλοιάρια που διέσχιζαν το Νείλο στην αρχαία Αιγύπτο. Διαβάζουμε ότι οι πρώτες φελούκες δημιουργήθηκαν όταν οι Αιγύπτιοι αντέγραψαν και προσάρμοσαν τα σχέδια των Γαλλικών και Αγγλικών μικρών πλοιαρίων από την εποχή της ναυμαχίας του Νείλου, το 1798, όταν ο στόλος του Ναπολέοντα βυθίστηκε από το στόλο του Νέλσωνα. Παρόλο που η φελούκα δεν είναι το αρχαίο πλοίο των Αιγυπτίων η διαδρομή που θα κάνουμε σίγουρα θα μας δώσει τη δυνατοτήτα να ατενίσουμε τις όχθες του Νείλου από διαφορετική σκοπιά και να πάρυμε μία παρόμοια αίσθηση με αυτή που είχαν και στην αρχαιότητα, μια διαδρομή που έκανε και ο Ηρόδοτος τον 5ο αιώνα π.Χ. και έγραψε για την Αίγυπτο στην ιστορία του. Στο ταξίδι μας αυτό θα κοιμηθούμε 2 βράδια πάνω στη φελούκα, μέσα στην οποία θα κοιμόμαστε και θα τρώμε. Αν μπορέσουμε θα κάνουμε και μπάνιο, έτσι έχουμε βάλει και τα μαγιώ μας μέσα στο μικρό σακιδιο. Χαιρετούμε τον μοναδικό Kafana και ανταλλάσουμε μαζί του στοιχεία επικοινωνίας. Βγάζουμε φωτογραφία μαζί του και αναχωρούμε.


Λίγο πριν τις 10:00 είμαστε στον ανατολικό μώλο, δίπλα στο KFC και περιμένουμε την φελούκα μας. Κάνουμε τις απαραίτητες προμήθειες σε νερό και μπύρα, αφού μετά από εδώ δεν υπάρχει τίποτα. Λίγο μετά τις 10:00 η φελούκα φτάνει. Τακτοποιούμαστε και γνωρίζουμε τους 2 ανθρώπους που θα μας οδηγήσουν. Είναι ο καπετάνιος Μουσταφά, ένας ξερακιανός Νούβιος, γείτονας του Kafana, από ότι αργότερα μάθαμε και ο Ιμπραήμ, ξάδερφος του πρώτου και μάγειρας εκτός των άλλων. Ο Μουσταφά μας ταιριάζει πολύ στην όψη με τις μορφές των αρχαίων Αιγυπτίων. Γύρω στις 11:00 έχουμε τελείώσει με τις ετοιμασίες και αναχωρούμε. Αρχικά θα κάνουμε μία βόλτα προς τα πίσω, από την δυτική όχθη του νησιού της Ελεφαντίνης, που δεν είδαμε, μέχρι τον πρώτο καταρράκτη του Νείλου και μοναδικού στην Αίγυπτο. Οι υπόλοιποι καταρράκτες του Νείλου βρίσκονται στο Σουδάν. Όταν λένε καταρράκτη δεν εννοούν παρά ένα σημείο όπου τα νερά κυλούν πολύ πιο γρήγορα και αφρίζουν, όχι κάτι πιο εντυπωσιακό. Η πρώτη μας αίσθηση με το πλεούμενο είναι συναρπαστική, κυλάμε αργά, μόνο με τη βοήθεια του ανέμου, όμως η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει και όταν δεν τρέχουμε η ζέστη κάτω από το πάνινο ταβάνι μας είναι αρκετή. Δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε μέχρι τον καταρράκτη, αφού δεν μας βοηθάει ο άνεμος.

Γύρω στις 13:00 αρχίζουμε να τσιμπάμε τα κουλουράκια που έχουμε αγοράσει. Ο Μουσταφά δίνει οδηγία στον Ιμπραήμ να μας φτιάξει μεσημεριανό. Οι οδηγοί μας είναι πραγματικά πολύ ευγενικοί και εξυπηρετικοί. Μετά από λίγη ώρα έχουμε στρώσει στη μέση της φελούκας ένα πλαστικό τραπεζομάντηλο και τρώμε φασόλια, τονοσαλάτα, νταματοσαλάτα και φαλάφελ. Το γεύμα είναι νοστιμότατο. Γύρω στις 14:00 είμαστε ξανά εκεί απ' όπου αρχίσαμε. Δένουμε στην προβλήτα. Αγοράζουμε και άλλα νερά, 10 συνολικά μεγάλα μπουκάλια, αφού με αυτή τη ζέστη θα τα χρειαστούμε. Μετά από λίγη ώρα ξεκινάμε ξανά. Ο άνεμος είναι ανάποδος, έτσι αναγκαζόμαστε να κάνουμε συνεχώς πλαγιοδρομίες. Προχωράμε άλλες φορές αργά και άλλες φορές γρήγορα. Η ζέστη είναι αρκετή, όμως όταν αρχίζουμε να  έχουμε αέρα και τρέχουμε, η φελούκα γέρνει και βάζουμε και οι τέσσερεις τα πόδια μας μέσα στο κρύο νερό του Νείλου. Ο Βασίλης για να περάσει την ώρα του φτιάχνει μία κατασκευή με ξύλο και σχοινί που του δίνει ο Μουσταφά.

Έχει φτάσει απόγευμα. Σταματάμε για λίγο στην όχθη, όπου μας κάνουν παρέα ένας νεροβούβαλος, δύο γαϊδουράκια και αρκετά πουλιά. Τα παιδιά ταίζουν τα γαϊδουράκια με ψωμί και γίνονται φίλοι. Ο νεροβούβαλος μας κοιτάει με προσοχή από μακριά, καθισμένος μέσα στις λάσπες. Πιο κάτω ακούμε τις φωνές παιδιών που κάνουν το απογευματινό τους μπάνιο μέσα στο Νείλο. Δίπλα μας βρίσκεται ένα Νούβικο χωριό. Λίγο αργότερα που περνάμε μπροστά τους, βλέπουμε τους άντρες που είναι μπροστά στο ποτάμι και κουβεντιάζουν, ενώ λίγο πιο πέρα είναι οι γυναίκες και τα παιδιά που κάνουν μπάνιο. Ένας πιτσιρικάς προσπαθεί να μάθει μπάνιο στο σκύλο του. Συνεχίζουμε λίγο πιο γρήγορα. Ο αέρας μας βοηθάει. Κάθε λίγο βλέπουμε παιδιά να κάνουν μπάνιο στο ποτάμι και να διασκεδάζουν. Από μακριά βλέπουμε τη σχετικά καινούργια γέφυρα που ενώνει την ανατολική με τη δυτική ακτή. Ο καπετάνιος μας λέει ότι φτιάχτηκε με την προοπτική να αρχίζει να χτίζεται το νέο Ασουάν από τη δυτική πλευρά του Νείλου.

Λίγο πριν τη γέφυρα τηλεφωνούν στον καπετάνιο από το Ασουάν και τον ενημερώνουν ότι ένας επικίνδυνος άνεμος, που έκανε ζημιές σε φελούκες στο Ασουάν, μπορεί να μας χτυπήσει. Δεν περνάνε λίγα λεπτά και δίπλα μας βλέπουμε να αναπτύσσεται ένας εντυπωσιακός ανεμοστρόβιλος. Ο καπετάνιος κατεβάζει αμέσως το πανί και σιγά σιγά μας βγάζει στην όχθη με ασφάλεια. Το μέρος που σταματάμε είναι μία εγκατάσταση για μεγάλα πλοία που δείχνει εγκαταλελλημένο. Μαζί μας και μία ακόμα φελούκα, με έναν μοναδικό επιβάτη, εκτός του πληρώματος. Έναν Ιταλό που κάνει σχεδόν την ίδια διαδρομή με εμάς. Πιάνουμε κουβέντα. Ο Ιταλός δεν είναι τόσο ικανοποιημένος από το ταξίδι και μάλλον δεν είναι πολύ καλά στην υγεία του. Παρόλα αυτά αυτό δεν τον εμποδίζει να κάνει μία ωραία βουτιά μέσα στα νερά του Νείλου. Ο Κωστής και ο Βασίλης τον ακολουθούν. Το νερό είναι πολύ δροσερό. Ευτυχώς οι κροκόδειλοι του Νείλου μας είπαν ότι βρίσκονται μετά το φράγμα!

Ο ήλιος έχει πέσει και ο καπετάνιος αποφασίζει να διανυκτερεύσουμε εδώ. Ο Ιμπραήμ ξεκινάει το μαγείρεμα. Κοτόπουλο με ρύζι, σούπα ζυμαρικών, πιτάκια και φυσικά πίνουμε μπύρα που έχει κρατήσει δροσερή το ψυγειάκι του σκάφους. Είναι ζεστή η βραδιά. Τελειώνουμε το φαγητό και αρχίζουμε να νυστάζουμε. Ακούμε μία μηχανή που έρχεται κατά το μέρος μας. Ο οδηγός της ενημερώνει τον καπετάνιο μας ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός και δεν επιτρέπεται να μείνουμε άλλο. Και τα σκάφη που είμαστε ξεδένουμε και πηγαίνουμε στην απέναντι όχθη. Δένουμε δίπλα σε ένα σκάφος της αστυνομίας.Τώρα είμαστε καλά! Σιγά σιγά όλοι κοιμόμαστε. Το αυριανό μας ξύπνημα θα είναι μέσα στο Νείλο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου