Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Ημέρα 3η: Διαμονή στο βουδιστικό μοναστήρι Golgul

Ο ύπνος μας το βράδυ ήταν καλός, παρά τις αντίθετες προβλέψεις που είχαμε. Ο Βασίλης κοιμήθηκε κυριολεκτκά μέσα σε ένα λεπτό, και ξύπνησε κατευθείαν το πρωί. Ήμασταν όλοι πολύ κουρασμενοι! Το πρωί σηκωνόμαστε όλοι και ετοιμαζόμαστε για να πάμε στο Εθνικό Μουσείο της πόλης, το οποίο έχουμε μάθει ότι είναι εξαιρετικό. Επίσης κάθε Σάββατο στις 10:00 το πρωί υπάρχει δωρεάν ξενάγηση στα Αγγλικά και έτσι προσπαθούμε να μην το χάσουμε. Με ταξί φτάνουμε γρήγορα, αφού είναι στην άλλη άκρη της πόλης. Το μουσείο φαίνεται πολύ οργανωμένο και είναι δωρεάν. Στις 10:00 εκεί που μας ενημέρωσαν να περιμένουμε εμφανίζεται η ξεναγός μας η Νταίζυ, η οποία εργάζεται εθελοντικά. Το μουσείο αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στο βασίλειο των Σιλά, αφού η πόλη Gyeongju που είμαστε τώρα ήταν η πρωτεύουσα τους. Βλέπουμε αρκετά εντυπωσιακά πράγματα και καταλαβαίνουμε αρκετά περισσότερα. Χωρίς την ξεναγό μας πραγματικά δεν θα καταλαβαίναμε ούτε τα μισά... Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Στο τέλος την ευχαριστούμε θερμά και της δίνουμε ένα μικρό φιλοδώρημα. Γυρίζουμε προς το πανδοχείο μας. 

Κοντά στο πανδοχείο βρίσκουμε τυχαία ένα εστιατόριο που προσφέρει φαγητό, το οποίο μαγειρεύει ο καθένας μόνος του, σε ένα σκεύος που καίει στη μέση του τραπεζιού. Το έχουμε δει και άλλες φορές στην Ασία. Σκεφτόμαστε ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον και καθόμαστε. Ο υπεύθυνος του εστιατορίου μας εξηγεί πως θα λειτουργήσουμε για να μπορέσουμε να φάμε, όπως και τι τρώγεται ωμό και τι μαγειρεύεται. Ψήνουμε το φαγητό μας και γεμίζουμε φύλλα λαχανικών, μαζί με άλλα συνοδευτικά. Χορταίνουμε σχετικά, αλλά πιο πολύ διασκεδάζουμε με τη διαδικασία. Γυρίζουμε στο πανδοχείο μας, φορτωνόμαστε τα σακίδια μας και περπατούμε μέχρι τη στάση του λεωφορείου 100, το οποίο θα μας φτάσει μέχρι το βουδιστικό μοναστήρι Golgul. Η διαμονή σε βουδιστικό ναό είναι ένα μοναδικό πολιτιστικό πρόγραμμα που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει η χώρα και επιτρέπει στον επισκέπτη να ζήσει τη ζωή των Βουδιστών ασκουμένων σε παραδοσιακούς ναούς που διατήρησαν την ιστορία 1700 ετών του κορεατικού βουδισμού. 

Φτάνουμε στη στάση που πρέπει να κατεβούμε. Μαζί μας κατεβαίνει και μία Γαλλίδα, η οποία εργάζεται εθελοντικά στο ναό εδώ και καιρό. Μας καθοδηγεί μέχρι την είσοδο του ναού και μας λέει μερικές πληροφορίες για το σαβουαρ βιβρ του ναού. Το ντύσιμο στο ναό πρέπει να είναι καθαρό, τακτοποιημένο και συντηρητικό. Για το λόγο αυτό προμηθευόμαστε ειδικά ρούχα που πρέπει να φοράμε. Το μοναστήρι είναι ένας ιερός χώρος και ένα μέρος όπου ζουν και ασκούνται μοναχοί και μοναχές. Απαγορεύονται έτσι το φαγητό από έξω, οι δυνατοί θόρυβοι, η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και το κάπνισμα. Ευτυχώς για το Βασίλη δεν απαγορεύεται η χρήση του κινητού! Για σήμερα μας ενημερώνει ότι στο μοναστήρι θα είναι πάνω από 100 άτομα επισκέπτες! Φτάνουμε και ανεβαίνουμε τον ανηφορικό δρόμο. Το μέρος φαίνεται ιδανικό, όπως φυσικά και όλα τα μοναστήρια που έχουμε γενικά επισκεφτεί.

Στην υποδοχή ενημερωνόμαστε για το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουμε, παίρνουμε τα ρούχα μας και ανεβαίνουμε στο δωμάτιο μας, που ευτυχώς θα είναι ένα για όλους μας. Αρχικά νομίζαμε ότι επειδή διαχωρίζουν τα φύλα, θα ήμασταν ξεχωριστά. Ευτυχώς. Φυσικά δεν υπάρχουν κρεβάτια. Στρωματσάδα στο πάτωμα! Τακτοποιούμαστε και φοράμε τα ρούχα μας, τα οποία είναι φαρδιά και ευρύχωρα. Στις 15:00 υπάρχει η επίδειξη Sunmudo, μιας κορεάτικης βουδιστικής πολεμικής τέχνης. Μαζευόμαστε όλοι στον χώρο επίδειξης και παρακολουθούμε. Κάποια στιγμή και όσο διαρκεί ο λόγος του υπεύθυνου στα Κορεατικά, μας πιάνει το νευρικό γέλιο και κυριολεκτικά δαγκωνόμαστε για να κρατηθούμε. Ευτυχώς τα καταφέρνουμε. Η επίδειξη που ακολουθεί έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Αμέσως μετά ακολουθεί η ενημέρωση μας σχετικά με τους τρόπους καλής συμπεριφοράς στη μονή, αλλά και το πως τοποθετούμε τα χέρια είτε μέσα στο ναό, είτε για να χαιρετήσουμε. 

Επόμενο είναι η εκπαίδευση μας στο Sunmudo. Ο Βασίλης αποχωρίζεται από την ομάδα, διότι του φαίνεται ασόβαρη... Ο Κωστής με τη Λίνα μένουν με το στρωματάκι τους πίσω πίσω. Αρχίζει η εκπαίδευση και στην αρχή τα πράγματα είναι απλά. Όσο περνάει η ώρα η κατάσταση δυσκολεύει... Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε :) Ευτυχώς υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που δυσκολεύονται. Η εκπαίδευση τελειώνει, ευτυχώς χωρίς κάποια εξάρθρωση και επόμενο στο πρόγραμμα είναι οι 108 υποκλίσεις, πρακτική που κάνουν οι Βουδιστές για να καθαρίσουν το σώμα τους. Εδώ είναι που εγκαταλείπουμε. Κανένας μας δεν θέλει να το ακολουθήσει και έτσι επιστρέφουμε προς την τραπεζαρία, αφού στις 18:00 είναι η ώρα του δείπνου. Πρώτοι πρώτοι μπαίνουμε και σερβιριζόμαστε. Το φαγητό είναι χορτοφαγικό, όμως πραγματικά είναι πολύ νόστιμο! Στο τέλος πλένουμε τα πιάτα μας, ενώ εντύπωση μας κάνουν οι επιγραφές που διαβάζουμε σχετικά με το ότι απαγορεύεται να πετάξουμε το φαγητό μας, αλλά και πολλές άλλες που έχουν να κάνουν με την οικονομία και την αυτοσυγκράτιση. 

Ο Κωστής γυρίζει στο δωμάτιο, ενώ η Λίνα με το Βασίλη πηγαίνουν για ένα καφεδάκι στο πολύ όμορφο καφέ που βρίσκεται έξω από την πύλη. Το απόγευμα και το βράδυ το περνάμε ήρεμα στο δωμάτιο μας. Αύριο η Βουδιστική μας εμπειρία συνεχίζεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου