Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Ημέρα 7η: Μία γεμάτη μέρα στη Busan

Ο καιρός σήμερα συνεχίζει να είναι συννεφιασμένος, όμως φαίνεται ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα.  Ξυπνάμε σχετικά νωρίς, ετοιμάζουμε το πρωϊνό μας και γύρω στις 9:30 βγαίνουμε έξω. Ο πρώτος στόχος μας σήμερα είναι η πολύχρωμη γειτονιά Gamcheon, στα νότια της πόλης. Με το μετρό αρχικά και με ένα νευρικό λεωφορειάκι στη συνέχεια, ανεβαίνουμε ψηλά, μέχρι τη στάση όπου θα συνεχίσουμε με τα πόδια. Η γειτονιά βρίσκεται πάνω στο βουνό, στις παρυφές της πόλης και βλέπει από ψηλά τη θάλασσα. Κατεβαίνουμε στη στάση μαζί με αρκετούς άλλους τουρίστες. Τα σπίτια στη γειτονιά αυτή είναι πολύχρωμα και η εικόνα που βλέπουμε μας θυμίζει το Valparaiso της Χιλής, αλλά και πολλές άλλες παρόμοιες γειτονιές. Είναι όμορφα. Περπατάμε στα στενά σοκάκια και φωτογραφίζουμε. Ανεβαίνουμε ψηλότερα. Συναντάμε το άγαλμα του μικρού πρίγκιπα που αγναντεύει από ψηλά. Ο μικρός πρίγκιπας είναι το σύμβολο της γειτονιάς, αφού τον βλέπουμε παντού. Δίπλα στο άγαλμα υπάρχει ουρά από κόσμο που περιμένει να φωτογραφηθεί μαζί του. Προχωρούμε. Παρατηρούμε αρκετές ντόπιες γυναίκες, μερικές ντυμένες με διάφορες περίεργες στολές (;) να φωτογραφίζονται στα πιο δημοφιλή σημεία της γειτονιάς. 


Συνεχίζουμε κατεβαίνοντας σιγά σιγά προς τα κάτω, αφήνοντας πίσως μας τη γειτονιά. Μπροστά μας είναι η θάλασσα και η γειτονιά που είμαστε τώρα αρκετά μικρά εστιατόρια που εργαζόμενοι τρώνε το μεσημεριανό τους φαγητό. Πήγε λίγο να βρέξει, αλλά ευτυχώς σταμάτησε γρήγορα. Περπατάμε μέχρι το μικρό εστιατόριο που έχουμε σταμπάρει για να φάμε Kimbap,  ένα είδος σούσι, με τη διαφορά ότι αυτό δεν περιέχει ωμό ψάρι. Μπορεί να περιέχει κρέας, τυρί, kimchi, αυγό και πολλά άλλα. Φτάνουμε και καθόμαστε δίπλα σε μία άλλη παρέα ντόπιων. Με το google translate προσπαθούμε επιτυχώς να τσεκάρουμε τα φαγητά που θέλουμε να παραγγείλουμε στο μπλοκ παραγγελίας που έχει το κάθε τραπέζι, κάτι που έχουμε δει και σε άλλα μικρά εστιατόρια, που κάνουν συγκεκριμένα φαγητά. Παραγγέλνουμε 2 διαφορετικά Kimbap και Ramen για το Βασίλη. Τα Kimbap είναι νόστιμα, όμως μάλλον νοστιμότερα ήταν αυτά που μας πρόσφερε η καλή κυρία στη Gyeongju, όπου ο Βασίλης είχε αφήσει φιλοδώρημα. Το μαγαζί πάντως είναι καθαρό και οι τιμές του χαμηλές.

Φεύγουμε και συνεχίζουμε με λεωφορείο για την παραλία Songdo, όπου υπάρχει ένα τελεφερίκ που σε κάνει βόλτα πάνω από την πόλη. Η μετακίνηση μας γενικά, με τα δικά τους μέσα συγκοινωνίας, είναι πολύ εύκολη και το google map, παρόλο που εδώ στη Νότια Κορέα δεν έχει πάρει την άδεια να λειτουργεί πλήρως, είναι πολύ ενημερωμένο. Φτάνουμε και περπατάμε μέχρι την παραλία. Τέτοια ώρα και με τον καιρό πιασμένο είναι λίγοι αυτοί που κάνουν μπάνιο. Περπατάμε πάνω στην άμμο και χαζεύουμε τη γύρω θέα. Οι τελευταίο όροφοι από τους ουρανοξύστες πίσω μας χάνονται μέσα στην ομίχλη. Συνεχίζουμε για το τελεφερίκ. Μπροστά μας βλέπουμε μία παρέα με κορίτσια από το σχολείο, ντυμένες όλες με τις μαθητικές ποδιές τους. Μία από αυτές χαιρετάει το Βασίλη. Ο Βασίλης την χαιρετάει και αυτός και τότε αρχίζει να ουρλιάζει! Χαμός! Ο Βασίλης έχει μεγάλη πέραση εδώ.

Πληρώνουμε το εισιτήριο για το τελεφερίκ και ανεβαίνουμε. Η θέα, παρόλο που ο καιρός δεν βοηθάει, είναι εξαιρετική. Η διαδρομή δεν είναι μεγάλη, όμως αξίζει η βόλτα. Στο τέλος της διαδρομής καταβαίνουμε σε ένα χώρο που έχει αρκετά φαγάδικα, αλλά και δραστηριότητες για παιδιά. Κάνουμε πως αγναντεύουμε την απέναντι Ιαπωνία (η απόσταση είναι γύρω στα 180 χιλιόμετρα), όμως φυσικά δεν βλέπουμε τίποτα... Στον κλιματιζόμενο σταθμό επιβίβασης και αποβίβασης καταστρώνουμε τα σχέδια μας για τη συνέχεια. Απόφασίζουμε να μην ακολουθήσουμε τη συνέχεια του προγράμματος μας, αλλά να πάμε στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του κόσμου, Shinsegae, που είχαμε σκοπό να πάμε αύριο για να κάνει ο Κωστής και ίσως και ο Βασίλης τη διάσημη κορεατική σάουνα, στο Spa Land, που βρίσκεται εκεί. Παίρνουμε το βαγονάκι του τελεφερίκ για να επιστρέψουμε στη βάση μας.

Με το λεωφορείο και στη συνέχεια με τη 2η γραμμή του μετρό φτάνουμε μετά από 1 ώρα και κάτι (εδώ οι αποστάσεις δεν είναι καθόλου μικρές) στο εμπορικό. Η σάουνα για τους Κορεάτες είναι μέσα στην κουλτούρα τους. Το Spa Land που έχουμε σκοπό να πάμε, είναι ελάχιστα τουριστικό, αφού οι περισσότεροι επισκέπτες του είναι ντόπιοι. Έχει πάνω από 10 διαφορετικές σάουνες και λουτρά με νερά διαφορετικής θερμοκρασίας και σύστασης, όπου βέβαια αφενός στα λουτρά κυκλοφορούν όλοι γυμνοί (κάτι πολύ φυσικό εδώ), αφετέρου, όπως είναι λογικό, είναι διαχωρισμένα σε γυναικεία και ανδρικά. Βρίσκουμε το Spa Land και ο Βασίλης σκέφτεται το τι θα κάνει. Η ιδέα του γυμνού τον απωθεί. Αποφασίζει να βολτάρει στο εμπορικό με τη Λίνα. Ο Κωστής τους αποχαιρετά, πληρώνει 14€ για χρήση των χώρων μέχρι 4 ώρες, φοράει το βραχιολάκι με το κλειδί των ντουλαπιών του και μπαίνει μέσα. 

Πρώτο πράγμα είναι να αφήσει τα παπούτσια του στο μικρό ντουλαπάκι της εισόδου. Στη συνέχεια προμηθεύεται τα ρούχα με τα οποία θα κυκλοφορεί στους χώρους εκτός των λουτρών και αλλάζει. Ευτυχώς η ντουλάπα του στα αποδυτήρια έχει αρκετό χώρο για να αφήσει και τα ρούχα του αλλά και το σακίδιο που κουβαλάει στην πλάτη. Μπαίνει μέσα στους χώρους, όπου κυκλοφορούν άντρες και γυναίκες μαζί. Δοκιμάζει και κάνει διαφορετικές σάουνες, με διαφορετικές θερμοκρασίες από 16° (Ice Room) μέχρι 65,5° (Hardwood Charcoal Room), όπως τη ρωμαϊκή σάουνα, το χαμάμ, τις σάουνες αλατιού, πυραμίδας αλλά και τις πιο δροσερές σάουνες με κύματα της θάλασσας και της μουσικής. Η μόνη που δεν μπαίνει είναι αυτή με τους 75° που είναι αρκετά ζεστή και τρομακτική! Το καλύτερο μέρος είναι τα λουτρά, όπου υπάρχουν διαφορετικές πισίνες για κάθε ανάγκη και γούστο. Ο κόσμος εδώ κυκλοφορεί γυμνός. Στο τέλος όλοι κάνουν μπάνιο, ενώ προσφέρονται διάφορα είδη περιποίησης. Μετά από 3 ώρες ο Κωστής βγαίνει αναζωογονημένος να συναντήσει τους άλλους.

Ο Βασίλης με τη Λίνα έχουν κάνει μερικά ψώνια, και ο Βασίλης είναι ενθουσιασμένος, αφού έχει βρει πράγματα που είτε δεν μπορεί να βρει στην Ελλάδα, είτε έχουν πολύ καλή τιμή. Το εμπορικό είναι πραγματικά τεράστιο και σε 3 ώρες δεν έχουν προλάβει να δουν παρά ένα μικρό μέρος! Γυρίζουμε προς το κέντρο και τη γειτονιά Seomyeon, η οποία είναι πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας και είναι γνωστή για τα μπαρ, τα εστιατόρια και τη νυχτερινή ζωή. Τρώμε εξαιρετικά σε μία κυρία στο δρόμο, κέικ ρυζιού με σάλτσα, πίτα με λαχανικά και καλαμάρι και ντάμπλιγκς. Πίνουμε το ζωμό που κάθε φορά προσφέρεται με το φαγητό. Τέλεια. Κλείνουμε τη μέρα μας με κρύα μπύρα και γυρίζουμε στο δωμάτιο μας. 

Ήταν μεγάλη η μέρα σήμερα, με πολλά διαφορετικά πράγματα. Αύριο ξημερώνει μία καινούργια.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου