Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Ημέρα 8η: Ο ωραιότερος ναός της Νότιας Κορέας

Σήμερα έχουμε χαλαρό πρόγραμμα. Το κύριο μέρος της είναι να επισκεφτούμε το βουδιστικό ναό Haedong Yonggungsa, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο ωραιότερος ναός της χώρας, ίσως λόγω της θέσης του, που είναι μπροστά στη θάλασσα. Ξυπνάμε με την ησυχία μας και η Λίνα περιμένει να πάει 10:00 για να ανοίξει το κομμωτήριο που έχει σταμπάρει στη γειτονιά μας για να χτενίσει τα μαλλιά της. Ετοιμάζουμε πρωϊνό και καθόμαστε μαζί με μία ταξιδεύτρια από το Βέλγιο, η οποία μένει σε ένα διπλανό δωμάτιο. Έχει έρθει στην Ελλάδα, στη Νάξο, και έχει πολύ καλές αναμνήσεις. Στις 10:00 η  Λίνα είναι ήδη στο κομμωτήριο. Την περιμένουμε. Η κομμώτρια κάνει καλή δουλειά και βλέπουμε την ανανεωμένη Λίνα να βγαίνει σε στυλ Νοτιοκορεάτισσας! Το χτένισμα εδώ κοστίζει 17€. Περπατάμε μέχρι το σταθμό Jeonpo της γραμμής 2 του μετρό. Ο ναός είναι έξω από την πόλη σε μία διαδρομή 1,5 ώρας, όπου μετά το μετρό θα πάρουμε και λεωφορείο. Γύρω στις 12:00 κατεβαίνουμε στην πιο κοντινή στάση. Από εδώ θα περπατήσουμε μέχρι το ναό. Ο ναός είναι αρκετά δημοφιλής, τόσο στους ντόπιους, όσο και στους τουρίστες. 

Ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, αλλά ευτυχώς δεν βρέχει. Ο ναός Haedong Yonggungsa χτίστηκε αρχικά το 1376 και ανακασκευάστηκε το 1970. Είναι σπάνια η θέση του, μπροστά στη θάλασσα, αφού οι ναοί εδώ στην Κορέα χτίζονται στα βουνά. Φτάνουμε στην κύρια είσοδο, όπου βλέπουμε τα δύο χρυσά όρθια αγάλματα δράκων. Ο μοναχός που έφτιαξε το ναό είχε δει μία οπτασία όπου η Θεά του Ελέους καβαλούσε έναν δράκο, γαιυτό και το όνομα του ναού σημαίνει "παλάτι του δράκου".  Κατεβαίνουμε τα 108 σκαλοπάτια, αριθμός καθόλου τυχαίος αφού, σύμφωνα με τις βουδιστικές πεποιθήσεις, αντιπροσωπεύει τις 108 αυταπάτες του μυαλού. Η θέα του ναού είναι μοναδική. Φωτογραφίζουμε από μακριά και περνάμε το γεφυράκι για να μπούμε στον περίγυρο του ναού. Οι φωτογραφίες εδώ επιτρέπονται και εντός του ναού, σε αντίθεση με ότι έχουμε δει μέχρι τώρα. Βγάζουμε τα παπούτσια μας και μπαίνουμε μέσα στο ναό, ο οποίος διατηρείται, έτσι όπως κατασκευάστηκε, τον 16ο αιώνα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός.

Βγαίνουμε και εξερευνούμε τον υπόλοιπο χώρο. Ξεχωρίζουμε το εντυπωσιακό άγαλμα του χαμογελαστού Βούδα. Γυρίζουμε προς τα πίσω και περνάμε πάλι το γεφυράκι όπου βλέπουμε τη λίμνη των ευχών. Εδώ όλοι προσπαθούν να σημαδέψουν με ένα κέρμα τη λεκάνη πάνω από τη χελώνα για να πραγματοποιηθεί η ευχή τους. Εμείς δεν τα καταφέρνουμε, όμως ένας άλλος επισκέπτης τα καταφέρνει και ένα επιφώνημα επιβράβευσης ακούγεται από όλους τους υπόλοιπους. Επιστρέφουμε προς την στάση του λωφορείου. Θα γυρίσουμε προς την πόλη. Η συνέχεια της ημέρας περιλαμβάνει την επίσκεψη στην παραλία Haeundae, ενώ έχουμε να επιστρέψουμε και στο εμπορικό κέντρο που είμασταν χθες για να βολτάρουμε λίγο ακόμα, αλλά και για να πάρει ο Βασίλης την μπλούζα που έχει ζητήσει να του κρατήσει η όμορφη πωλήτρια, που θέλει όσο τίποτα να επισκεφτεί την Ελλάδα! Αποφασίζουμε να προηγηθεί η παραλία, αφού εκεί θα βρούμε να φάμε. Άλλωστε η ώρα έχει πάει 1:30 και μέχρι να φτάσουμε εκεί θα έχει περάσει άλλη μία ώρα.

Κατεβαίνουμε στη στάση μπροστά στην παραλία. Ένας μεγάλος πεζόδρομος οδηγεί προς τα εκεί, ενώ παντού υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και τεράστιοι ουρανοξύστες, όπως παντού βέβαια μέσα στην πόλη. Χωριζόμαστε και ο καθένας πάει όπου θέλει. Η Λίνα με το Βασίλη στα μαγαζιά και ο Κωστής στην λαϊκή αγορά που βρίσκεται λίγο πιο κάτω. Εκεί πουλάνε διάφορα, όμως το κύριο μέρος της είναι εστιατόρια που προσφέρουν θαλασσινά, ωμά ή μαγειρεμένα. Ένας σπουδαίος μεζές εδώ στην   Κορέα είναι τα ζωντανά χταποδάκια που καθώς τα καταπίνεις κουνιούνται τα πλοκάμια μέσα στο λαιμό σου! Φυσικά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπούμε στον πειρασμό να δοκιμάσουμε... Για περισσότερο από 1 ώρα εξερευνούμε την περιοχή, μέχρι που πεινάμε πλέον πολύ και βρίσκουμε ένα ινδικό εστιατόριο για να αλλάξουμε λίγο τις γεύσεις μας, αλλά και για να θυμηθούμε το ταξίδι μας στην Ινδία. Παραγγέλνουμε εκτός των άλλων και λάσι, ένα δροσιστικό ποτό με γιαούρτι και ζάχαρη. Μας αρέσει πολύ! Το φαγητό στην περιοχή αυτή δεν είναι φθηνό. Το κάθε πιάτο έχει το ελάχιστο 10€. Το βράδυ θα κάνουμε οικονομία και θα μαγειρέψουμε εμείς.

Τρώμε καλά, πληρώνουμε και περπατάμε μέχρι την παραλία. Λίγο πριν φτάσουμε αλλάζουμε χρήματα σε ένα ανταλλακτήριο, αφού έρχεται Σαββατοκύριακο και έχουμε να ταξιδέψουμε στο πολύ τουριστικό νησί Jeju. Η παραλία Haeundae είναι η μεγαλύτερη παραλία της πόλης και είναι πολύ οργανωμένη. Υπάρχουν αποδυτήρια, τουαλέτες, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Έτσι ο κόσμος μπορεί εύκολα να έρθει εδώ, να κάνει το μπάνιο του και να φύγει. Φυσικά τα νερά δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση με τα δικά μας καταγάλανα νερά... Είναι άλλωστε στο στενό που ενώνει την Ανατολική θάλασσα με τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανάμεσα στην Κορέα και την Ιαπωνία. Μας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση που οι οιρανοξύστες φτάνουν μέχρι την παραλία. Είναι ένα θέαμα εντυπωσιακό! Ξεκουραζόμαστε και χαλαρώνουμε λίγο.

Αργότερα παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για τη στάση του μετρό, απ' όπου θα πάμε στο εμπορικό κέντρο. Το καλό με την πόλη γενικά είναι ότι εύκολα μπορεί να κινηθεί κανεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Φτάνουμε και χωρίζουμε πάλι. Ο Βασίλης με τη Λίνα πηγαίνουν για την μπλούζα. Η κοπέλα με το που βλέπει το Βασίλη κάνει σαν τρελή! Ο Βασίλης παίρνει την μπλούζα, παίρνει και το instagram της κοπέλας, η οποία με πολύ χαρά του το δίνει. Για πάνω από μία ώρα γυρίζουμε στο εμπορικό και δίνουμε ραντεβού στο σούπερ μάρκετ, για να αγοράσουμε μερικά πράγματα για το βράδυ. Αγοράζουμε σάλτσα, αφού το βράδυ θα φτιάξουμε μία μακαρονάδα, όμως δεν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε τριμμένο τυρί, αφού το μικρό σακουλάκι κάνει γύρω στα 10€! Γυρίζοντας μέσα στους διαδρόμους βρίσκουμε και την ελληνική πορτοκαλάδα Loux! Πληρώνουμε και γυρίζουμε στο δωμάτιο μας. Περπατώντας το δρόμο της επιστροφής παρατηρούμε μία λεπτομέρεια, ένα ακόμα δείγμα της ποιότητας της ζωής εδώ. Έξω από το φράκτη μίας νεοανεγειρόμενης οικοδομής υπάρχει τοποθετημένο ένα ηλεκτρονικός μετρητής θορύβου, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγξει το θόρυβο που προκαλεί η κατασκευή!

Το βράδυ μαγειρεύουμε, ξεκουραζόμαστε και βάζουμε και ένα πλυντήριο, αφού υπάρχει η δυνατότητα και έχουν αρχίσει να μαζεύονται τα λερωμένα ρούχα μας. Κοιμόμαστε σχετικά νωρίς. Αύριο έχουμε μία ακόμα χαλαρή ημέρα, με τον Κωστή να κάνει μάθημα μαγειρικής και τους υπόλοιπους να κάνουν βόλτες στην πόλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου