Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Ημέρα 5η: Μπουένος Άιρες. Και τι δεν κάναμε σήμερα!

Ξυπνάμε μέσα στο ζεστό πάπλωμα μας, μετά από λίγες ώρες ύπνου. Το δωμάτιο είναι κρύο, αφού το air condition δείχνει να υπολειτουργεί... Παρόλα αυτά είμαστε πολύ χαρούμενοι, είμαστε στο στολίδι του νότου, το Μπουένος Άιρες! Φτιάχνουμε τους καφέδες μας και ετοιμαζόμαστε. Σήμερα έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα, όμως πρώτη μας δουλειά όμως είναι να αλλάξουμε χρήματα στη μαύρη αγορά. Ο Βασίλης δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό και του εξηγούμε. Δείχνει να του αρέσει που υπάρχει μία παρανομία στην ιστορία... Η Αργεντινή είναι μία χώρα που έχει 7 διαφορετικές ισοτιμίες στο νόμισμα της. Για μας, τους τουρίστες έχει 4. Το νόμιμο (990 πέσος/ευρώ), το blue dollar ή μαύρη αγορά (1500 πέσος/ευρώ), τη μεταφορά με Western Union (1460 πέσος/ευρώ) και την αγορά με ξένη χρεωστική/πιστωτική κάρτα (1400 πέσος/ευρώ). Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε στη χώρα όλους εκτός του νόμιμου. Μένουμε δίπλα στον δρόμο Florida, τον εμπορικό δρόμο, όπου μπορεί να πάει κάποιος και να αλλάξει χρήματα στη μαύρη αγορά. Δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλά. Περπατάς και συναντάς κράχτες σε όλο το μήκος του δρόμου. Με το μπαίνουμε στο δρόμο ο πρώτος μας δίνει μία καλή ισοτιμία. 1550 πέσος/ευρώ. Αλλάζουμε τα πρώτα μας χρήματα, που είναι πακέτα χρημάτων! Δεύτερη δουλειά μας είναι το κατάστημα της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Claro, που έχουμε εντοπίσει, για να βάλουμε κάρτα SIM στα κινητά μας. Η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη και με 10€ βάζουμε 25GB για έναν μήνα. Τρίτη δουλειά είναι να βρούμε μία Western Union να πάρουμε τα πέσος που έχουμε στείλει στον εαυτό μας από την Ελλάδα. Εδώ δυστυχώς δεν τελειώνουμε τη δουλειά, αφού σε ένα κατάστημα που ρωτάμε δεν υπάρχει το ανάλογο ρευστό τέτοια ώρα για να μας το δώσει. Αποφασίζουμε έτσι να το κάνουμε αργότερα.

Με UBER φεύγουμε για τη γειτονιά Boca, όπου θα δούμε το πολύχρωμο δρομάκι Caminito και φυσικά το γνωστό γήπεδο της Boca Juniors, Μπομπονέρα. Πλησιάζουμε και ζητάμε από τον ταξιτζή να μας αφήσει να περπατήσουμε με τα πόδια τη συνέχεια. Τα κτίρια είναι ήδη πολύχρωμα και είναι όμορφα εδώ. Πέφτουμε πάνω στο τυπικό καφέ Madrid που δείχνει πολύ ενδιαφέρον. Ακόμα δεν έχουμε φάει πρωϊνό και είναι μία καλή ευκαιρία. Ο ευστραφής τύπος που το δουλεύει είναι μία ορχήστρα μόνος του. Πίνουμε πολύ ωραίο καφέ. Ο καπουτσίνος εδώ φτιάχνεται και με λίγη σοκολατίτσα! Τρώμε πεντανόστιμα empanadas (γεμιστά κουρού) και παρατηρούμε τους ντόπιους πελάτες του μαγαζιού. 

Συνεχίζουμε για το διάσημο δρομάκι Caminito, το οποίο επισκέπτεται κάθε τουρίστας της πόλης. Ουσιαστικά ο κόσμος φωτογραφίζει το γωνιακό κτίριο του δρόμου, όπου στο μπαλκονάκι του πάνω ορόφου βρίσκεται πλέον ομοίωμα του Μέσι που σηκώνει το παγκόσμιο κύπελο. 

Φτάνουμε. Παντού τουρίστες φωτογραφίζουν το κλασσικό κάδρο. Για να ανέβεις πάνω, δίπλα στο Μέσι πληρώνεις ένα μικρό αντίτιμο. Βγάζουμε κι εμείς τις φωτογραφίες μας και συνεχίζουμε προς το διάσημο γήπεδο της Boca Juniors. Όλα εδώ είναι τουριστικά, στον υπέρτατο βαθμό... Ο Μέσι υπάρχει εδώ σε κάθε μαγαζάκι.

Φτάνουμε στο γήπεδο. Δεν έχουμε επιλέξει να κάνουμε την περιήγηση στο μουσείο ή το γήπεδο, όμως είναι ούτως ή άλλως εντυπωσιακό να βλέπεις το γήπεδο απ' έξω. Τα χρώματα παντού είναι στο μπλε-κίτρινο. Πάμε στη μπουτίκ της ομάδας και αγοράζουμε μία επίσημη φανέλα της Boca Juniors, παραγγελία ενός φίλου που μας το ζήτησε. Η τιμή του είναι 170.000 πέσος. Αν πληρώναμε με την επίσημη ισοτιμία θα στοίχιζε 170€, ενώ τώρα με την κάρτα θα μας στοιχίσει γύρω στα 120€. Καθόλου άσχημα! 

Φεύγουμε από το γήπεδο και περπατούμε μέχρι το καφέ Roma που έχουμε εντοπίσει στην περιοχή. 

Φτάνουμε. Είναι παλιό και πραγματικά μοναδικό! Το δουλεύουν δύο κυρίες και οι πελάτες του είναι ντόπιοι. Η μουσική από τα μεγάφωνα παίζει παλιά Αργεντίνικη μουσική. Είμαστε πολύ χαρούμενοι!Πίνουμε εξαιρετικό καφέ και βγάζουμε φωτογραφίες. Παράλληλα κάνουμε τους υπολογισμούς μας. Αύριο είναι επίσημη αργία και όλα θα είναι κλειστά. Έτσι αποφασίζουμε να κάνουμε και άλλο συνάλλαγμα, σήμερα και την Τετάρτη, έτσι ώστε φεύγοντας από την πόλη την Πέμπτη, να έχουμε αρκετά πέσος για την υπόλοιπη εκδρομή. Ο Βασίλης όσο περνάει η ώρα αισθάνεται μερικές ενοχλήσεις στην κοιλιά του. Μάλλον τον πείραξαν οι πολλοί καφέδες που έχει πιει από το πρωί... Γυρίζουμε στο σπίτι. Ο Κωστής με τη Λίνα πηγαίνουν να πάρουν τα χρήματα μας από μία γειτονική Western Union, και κάνουν συνάλλαγμα στην Florida, σε καλύτερη ισοτιμία από το πρωί (1580 πέσος/ευρώ). Αργότερα ο Βασίλης έχει συνέλθει πλήρως. 

Κάτω από το σπίτι μας έχει ένα από αυτά τα μπουφέ-εστιατόρια που αγοράζεις φαγητό με το κιλό. Σε ένα πλαστικό μπωλ βάζεις όσο φαγητό θέλεις και πληρώνεις με το βάρος. Παίρνουμε διάφορα, ο Βασίλης πιο συντηρητικά, και πληρώνουμε όλοι μας 12€. Το φαγητό δεν άρεσε στη Λίνα, σε αντίθεση με τον Κωστή που το έφαγε όλο το φαγητό του! Η ώρα έχει περάσει. Στις 15:00 έχουμε κλείσει ξενάγηση στο κέντρο της πόλης με την εταιρία Buenos Aires Free Walks, στο οποίο πληρώνεις στο τέλος ό,τι χρηματικό αντίτιμο νομίζεις. Για να προλάβουμε παίρνουμε ένα ταξί. Πληρώνουμε λιγότερο από το UBER, έτσι θα έχουμε στο μυαλό μας να χρησιμοποιούμε και ταξί από εδώ και πέρα.

Φτάνουμε στην ώρα μας και λίγο μετά τις 15:00 η ξενάγηση ξεκινάει. Η Maru είναι η ξεναγός μας. Μιλάει ασταμάτητα. Ακούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την πόλη, τη ζωή της, αλλά και για τα αξιοθέατα που βλέπουμε. Από τα ενδιαφέροντα που ακούσαμε είναι: Το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας είναι η σόγια, η οποία εξάγεται κατά κύριο λόγο στην Κίνα. Το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα συνέβη κατά τη φάση των 2 παγκοσμίων πολέμων, όταν 8.500.000 εκατομμύρια μετανάστες, πρώτοι από όλους Εβραίοι της Πολωνίας, Ιταλοί και Ισπανοί,  έφτασαν στη χώρα. Η πόλη κατασκευάστηκε, έτσι ώστε να μοιάζει στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ακόμα και τα περιστέρια που βλέπουμε στις πλατείες μαζί με τα πράσινα παπαγαλάκια έχουν έρθει από την Ευρώπη. Η μεγαλύτερη λεωφόρος του κόσμου βρίσκεται εδώ, εκεί όπου η Εβίτα σε ένα συγκλονιστικό λόγο μάζεψε εκατομμύρια οπαδούς της. Η Εβίτα είναι αμφιλεγόμενο πρόσωπο στη χώρα, με τους μισούς να την λατρεύουν και τους άλλους μισούς να την αντιπαθούν. Παρόλη τη φτώχεια και τα δεινά που έχει περάσει η χώρα, εκατομμύρια κόσμος βγήκε στους δρόμους με επίκεντρο το οβελίσκο, μέχρι το αεροδρόμιο για να  πανηγυρίσουν και να υποδεχθούνε την πρωταθλήτρια ομάδα του κόσμου Αργεντινή, το 2022. Η ξενάγηση άξιζε τον κόπο, κρυώσαμε όμως πολύ, 2 ώρες που είμαστε στο δρόμο.

Φεύγουμε από το γκρουπ γρήγορα για να προλάβουμε την επόμενη ξενάγηση που έχουμε κλείσει, στο Palacio Barolo, ένα από τα κεντρικά αξιοθέτα της πόλης. Φτάνουμε στην ώρα μας και μαζί με καμιά 20αριά άλλους τουρίστες ξεκινάμε την ξενάγηση. Το καθετί στο κτίριο αυτό είναι συμβολικό και συμβολίζει τη θεία κωμωδία του Δάντη. Ούτως ή άλλως για να φιλοξενήσει τις στάχτες του κατασκευάστηκε (αν και ποτέ δεν έγινε αυτό). Όταν ολοκληρώθηκε το 1923 ήταν το ψηλότερο κτίριο σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική. Ο ουρανοξύστης έχει ύψος 100 μέτρα και 22 ορόφους. Κάθε όροφος έχει μοναδικό σχεδιασμό και διακόσμηση. Οι πρώτοι τρεις όροφοι συμβολίζουν την κόλαση και είναι διακοσμημένοι ανάλογα, οι επόμενοι 14 όροφοι συμβολίζουν τη γη και την κάθαρση των 7 θανάσιμων αμαρτημάτων, όπου καθώς ανεβαίνουμε προς τα πάνω ο διάκοσμος γίνεται πιο λιτός, λόγω  της κάθαρσης ενώ οι τελευταίο όροφοι συμβολίζουν τον παράδεισο με τον φάρο στην κορυφή του κτιρίου να καλωσορίζει τους επισκέπτες που φτάνουν από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η ξενάγηση είναι εξαιρετική και φτάνουμε μέχρι το φάρο, απ' όπου θαυμάζουμε το Μπουένος Άιρες τη νύχτα!

Η ξενάγηση τελειώνει και επιστρέφουμε προς το σπίτι μας. Αγοράζουμε μερικά πραγματάκια από το σούπερ μάρκετ και βρίσκουμε τη διάσημη και δίπλα στο σπίτι μας πιτσαρία Pizza at Las Cuartetas για να φάμε κάτι, αφού τα πόδια μας πια δεν μας κρατάνε... Το τεράστιο μαγαζί είναι γεμάτο κόσμο και γευόμαστε τελικά και εμείς τη διάσημη πίτσα. Μοιάζει λίγο με τις πίτσες των μαμάδων, με τεράστιο ψωμί για βάση. Δεν μας ενθουσιάζει και πολύ, όμως είναι ό,τι πρέπει για την ώρα. Γυρίζουμε στο σπίτι και πέφτουμε εξουθενωμένοι για ύπνο. Μία ημέρα με παλύ δραστηριότητα τελείωσε! Αύριο αποφασίσαμε να πάμε πιο χαλαρά! 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου